Gösfilé med rödlök, kapris, tomat och dill i citronsmör. Foto: Niclas Odengård.
Gösfilé med rödlök, kapris, tomat och dill i citronsmör. Foto: Niclas Odengård.
RADIOKOCKEN 28/11-14

Gösfilé med rödlök och kapris

Göran Nilsson kockar ihop fisk idag: smarrig gösfilé med rödlök, kapris, tomat och dill i citronsmör. Spritsad Pommes duchesse passar utmärkt till.

4 personer

Fisken

  • Smör och rapsolja till stekning
  • 500 g benfri gösfilé
  • Mjöl och ströbröd blandat
  • 1 rödlök
  • 4 msk kapris
  • 1 knippe dill
  • 1 stor tomat
  • 1 saften av en citron
  • 75-100 g smör
  • Salt och vitpeppar från kvarn
  1. Dela gösen i fyra portioner.
  2. Salta och peppra gösen och vänd den i mjölblandningen.
  3. Stek gösen gyllenbrun i smör och rapsolja.
  4. Skala och finhacka rödlöken, finhacka dil och skär tomaten i små kuber.
  5. Lägg 50 g smör i en kastrull och bryn under omrörning tills det blir gyllenbrun.
  6. Dra av kastrullen från värmen och lägg ner rödlök, kapris, tomat, dill och saften från citronen.
  7. Fördela blandningen över fisken och lägg på två potatistoppar på varje tallrik.

Pommes duchesse

  • 800 g asterixpotatis eller annan fast potatis
  • 2 äggulor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • Några drag från vitpeppar kvarn
  1. Skala och koka potatisen mjuk.
  2. Pressa i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna och rapsoljan under kraftig omrörning.
  3. Tillsätt salt och vitpeppar från kvarn.
  4. Skeda ner potatismassan i en spritspåse, spritsa fina duchesse toppar på en ugnsplåt.
  5. Sätt i plåten i ugnen i ca 12 minuter eller tills topparna är gyllenbruna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".