Anders Krasse. Foto: Erika Larsson/SR.
1 av 7
Anders Krasse. Foto: Erika Larsson/SR.
Anders Krasse. Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 7
Anders Krasse. Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
3 av 7
Foto: Erika Larsson/SR.
Anders Krasse. Foto: Erika Larsson/SR.
4 av 7
Anders Krasse. Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
5 av 7
Begagnat är billigt, men kan vara lyxigt. Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
6 av 7
Foto: Erika Larsson/SR.
Saker som Anders fått och som han ska använda till att färdigställa gården. Foto: Erika Larsson/SR.
7 av 7
Saker som Anders fått och som han ska använda till att färdigställa gården. Foto: Erika Larsson/SR.
SVENLJUNGA

Anders väljer att leva supersnålt

Anders: Det är frihet för mig
6:43 min

Att leva gratis låter som en dröm, men för Anders Krasse är det i princip verklighet. Han har 13 rum och kök i Mårdaklev och går runt på 2-3 000 i månaden.

– Jag har alltså extremt låga privata fasta utgifter. Det handlar om mellan 20-40 000 kronor per år för att klara mig mig, säger Anders Krasse.

Det är extremt lågt för mat och allt utöver boendekostnader, eller?

– Jamen jag brukar skoja ibland säga som Ingemar Stenmark, ju mer man tränar desto duktigare blir man och ju mer tur har man att stöta på grejor som är billigt.

En hel gård själv
Anders Krasse bor i 13 rum och kök - helt gratis. Gården som ligger i Mårdaklev i Svenljunga köpte han för 5 år sedan och sedan dess har han arbetat på heltid med att renovera och bygga.

Han förklarar att 95 procent av sakerna han inrett med och materialet han använt för att bygga är sånt som andra inte vill ha längre.

– Allting härinne i badrummet är restpartier från sommarstugebyggen och så. Du kan ju få 100 toalettstolar imorgon om du vill. De är väldigt svåra att sälja second hand av någon anledning, säger han.

Genom att hyra ut gården på sommaren kan han betala de få utgifter han har som sophämtning och elräkningen.

Grejer från nätet
Mestadels får han grejerna från köp- och sälj sajten Blocket, men också genom att fråga vid hemmabyggen om det finns material som blivit över.

– Jag tycker nog att hela den här renoveringshetsen med kök och badrum har spårat ur nu. Det byts ju idag bara folk flyttar in någonstans fast det som finns är fräscht, säger han.

– Det har blivit någon slags trend att det ska ut i alla fall och det tycker jag är ganska förkastligt.

Det är många som får en känsla av lycka när de köper nya saker. Får du en sådan känsla när du får gratisgrejor?

– Ja jag tror den känslan är motsvarande den känslan som jag får när jag får ta hand om saker som ingen annan vill ha. Jag tror faktiskt inte att jag har känt begäret att köpa nya saker på flera år. Det har bara blåst av och det är ganska befriande faktiskt, säger han.

Valde frihet efter krasch
Att Anders Krasse valt att leva som han gör handlar mycket om frihet. För 1992 gick hans ekonomi i botten efter den så kallade räntechocken inträffade, och då lovade han sig själv att någon gång i sitt lev leva gratis.

– Då börjar man fundera på andra värden i livet och än att bara betala hela sin lön till att bo och där kom idén. Detta är egentligen lite av ett miljöprojekt och inte bara en ren livsstil. Jag ville se om det gick att realisera att till och med gå med vinst samtidigt som man bor gratis.

Tidigare har Anders jobbat som hälsopedagog men nu jobbar han bara någon månad om året för att dryga ut kassan. En livsstil som inte bara för med sig gott.

– Under den här tiden har jag saknat att gå på bio och restaurang och sådana saker som jag har fått välja bort. Men det finns ett ljus i tunneln. För så vill jag ju inte ha det hela livet och nu börjar jag komma dit igen att jag ska jobba mer med ett annat arbete och snickra mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".