Bakläxa för Tranemo kommun

Tranemo kommun får nu bakläxa av Länsstyrelsen. Det är med anledning att kommunen godkänt att en villa och garage byggs i strandskyddat område i kommunen vid en liten sjö en dryg halvmil från Tranemo.

Kommunen vill ha området kring sjön som ett område för "Landsbygdsutveckling inom strandnära område", ett så kallar LIS-område. Ett sådant sjönära område kan då bebyggas.

Men Länsstyrelsen anser att sjön är mycket olämplig som ett sådant område då det till stor del är oexploaterat och att det används för det rörliga friluftslivet och en vandringsled går också runt sjön.

Att Tranemo sedan använder argumentet att man vill bebygga det pga att det ska bli ett så kallat LIS-område när man tillät dispens tycker Länstyresen är helt felaktigt eftersom Länsstyrelsen redan när kommunen föreslog området pekade på att det är olämpligt att bebygga området.

Länsstyrelsen upphäver nu dispensen som kommunen  gett husbyggaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".