Kanal Västerlånggatan
Den blivande kanalen på Västerlånggatan i Borås. Bild: Mark&Landskap
BORÅS

Oklart hur farlig den nya kanalen blir

Kommunen: Det är inte klart än.
1:37 min

I veckan uttryckte Synskadades Riksförbund stor oro för den nya vattenkanalen i Borås. Men än är det oklart hur farlig den nya vattenkanalen kan bli för synskadade och barn.

P4 Sjuhärad har tidigare berättat att de synskadade i Borås kritiserar den kanal som ska byggas på Västerlånggatan i centrum. Kanalen, som ska vara omkring 50 centimeter bred och lika djup, ska gå längs hela gatan och avgränsas mot trottoaren och cykelbanan med en fem centimeter hög kant.

Fem centimeter räcker inte menar Synskadades Riksförbund, som i sin tur vill se en 15 centimeter hög kant.

Lena Mellbladh är tillgänglighetskonsult på Borås stad och hon menar att arbetet med tillgänglighetsanpassningen ännu inte är klart.

– Det finns ingen beställning ännu och det är långt ifrån klart hur det kommer att bli, säger hon.

Lena Mellbladh säger att hon förstår att Synskadades Riksförbund värnar om sina medlemmar och att de lyfter frågan, men att tillgänglighetsfrågan är något som man ska fortsätta jobba vidare med framöver.

– Min ambition är naturligtvis att om man nu ska bygga detta så ska det vara tillgängligt i den mån det går. Säkerhetsmässigt framförallt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".