Christian Holmsten.
Christian Holmsten är huvudansvarig för Flipper-SM i Borås. Foto: Sveriges Radio
BORÅS

I dag avgörs flippat SM i Borås

Arrangör: Det är som vilken bollsport som helst
1:39 min

Sedan i torsdags har 200 deltagare kämpat om titeln som svensk mästare i Flipper i Borås. I dag är det dags för slutspel i det klassiska spelet som än i dag ökar i popularitet.

Det här är andra året någonsin som Flipper-SM hålls i Borås och förutom deltagare från Umeå i norr ända till Ystad i söder finns även lokala flipperförmågor med och kämpar om SM-guldet.

Boråsaren Christian Holmsten är huvudansvarig för mästerskapet och äger 80 av de totalt 82 flipperspelen som har radats upp i spellokalen "Pinballseye" på Norrby. Han menar att intresset för Flipper bara växer, bland gamla så väl som unga. 

– Det ökar hela tiden. Till stor del är det nostalgi för oss som är äldre och sedan är det nya som kommer och upptäcker vad de har missat de senaste åren. 

Majoriteten av deltagarna i Flipper-SM är i 40-årsåldern, men det klassiska spelet lockar även yngre förmågor från 6 år till 16 års ålder som i sin tur har en helt egen ungdomsdivision att tävla i.

– Det som många tycker om är att det är en fysisk känsla. Inte bara att sitta med en liten handkontroll och spela på datorn, utan här har du verkligen händerna på något fysiskt som du spelar, säger Christian Holmsten. 

Men trots att många tror att Flipper handlar om ren tur, så menar entusiasterna att så inte är fallet. Bara världsettan Jorian Engelbrektsson från Falun är ett levande bevis på det, menar Christian Holmsten. Engelbrektsson, som också deltar i årets SM i Borås, har nämligen vunnit allt från SM till EM och VM.

– Du måste kunna reglerna, du ska tänka, du ska ha taktik, bollkontroll och till och med lite uthållighet när det är långa tävlingar. Så det är faktiskt en krävande sport på både ett fysiskt och psykiskt plan.

Madeleine Korneliusson
033 - 17 75 44
madeleine.korneliusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".