Den digitala valutan Bitcoin. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
1 av 2
Den digitala valutan Bitcoin. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Pengar
2 av 2
Pengar. Foto: Scanpix
BORÅS

Expert: Digitala valutor är framtiden

"Finns ingen riksbank för pengarna"
6:10 min

Det är som pengar, fast ändå inte. Det handlar om kryptovaluta, en digital valuta som finns i över 200 varianter av på nätet.

– Det var på tapeten för några år sedan, det har bubblat i några år och det baseras på matematiska former, säger Peder Wahlberg, teknikexpert.

Idag finns över 200 valutor på nätet, en av dem mest kända är Bitcoin. Och det är inte helt enkelt att förklara hur den digitala valutan fungerar.   från nätet, eller 

– Du behöver införskaffa några bitcoin för att kunna använda dem. Vi kan säga att jag är skyldig dig pengar, du har en programvara som en plånbok på nätet, jag har likadan på mig. Du har en kod, jag har en kod på min.

– När jag skickar pengar till dig, via bitcoin, hamnar summan först i ett slags ingenmansland. Det är som ett block med en massa andra betalningar. Där finns människor som är en slags gruvbrytare, dem börjar knäcka olika koder och när ett visst antal människor knäckt koden så får du dina pengar, säger Peder Wahlberg. 

Vad är nyttan?

– Dem som hackar där och knäcker koden, de får en belöning, de får nya bitcoins. Det skapas nya pengar, det finns ingen Riksbank för de här pengarna. 

– Bitcoin har ju haft sina bakslag, det var en stor marknadsplats som blev hackad för ett tag sen, det finns dem som förlorade väldigt stora summor då.  

Är det här framtiden?

– Vilken digital valuta det blir som blir störst är svårt att säga, det finns många som bubblar som "Litecoin" och "Quark". Detta är framtiden, säger Peder Wahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".