Ett år efter lagen: 82 bötfällda i hela landet

Efter ett år med skärpta regler för mobilanvändning i bilen har endast 82 personer bötfällts. Polisen uppger att problemet inte har minskat och hoppas kunna ge böter direkt vid vägkanten nästa år.
I dag är det ett år sedan man skärpte lagen om kommunikationsutrustning bakom ratten. Om hanteringen av exempelvis mobilen påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt får föraren böter på 1500 kronor och riskerar indraget körkort.
Endast 82 personer har bötfällts. Knappt hälften av dem har fått körkortet indraget
Polisen har summerat det gångna året och konstaterar att mobilanvändning bakom ratten fortfarande är ett allvarligt problem.
– Tyvärr har vi inte sett att problemet har minskat. Varje dag sker trafikolyckor som beror på felaktigt mobilanvändande. Några sekunders ouppmärksamhet kan få svåra konsekvenser, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen på polisens hemsida.
Det är svårt för polisen att bevisa att någon verkligen pratat i telefon så att det påverkat körningen på ett så kallat menligt sätt.
Beteendet kan leda till böter, men det är ytterst få incidenter som leder till åtal och fällande dom.
– Tanken med lagen var att väcka en tanke hos den vanlige bilisten att låta bli att använda telefonen och vara splittrad när man kör bil. Och där tycker jag att där har man kommit en bit på väg. Men det är svårt att övervaka detta. Vår insats när det gäller att övervaka detta har inte varit särskilt omfattande, säger Anders Lindberg vid Västra
Götalandspolisen till P4 Sjuhärad.
Bara ett tiotal personer har dömts i hela Västra Götaland.
Polisen hoppas att man redan under nästa år får utfärda böter direkt på plats – om mobilen stör din bilkörning. Framöver riskerar fler att åka fast när polisen får lättare att skriva böter direkt vid vägkanten, uppger polisen.