Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eva-Britt Andersson, individ- och familjeomsorgschef i Svenljunga. Foto: Jenny Hellström
Eva-Britt Andersson, individ- och familjeomsorgschef i Svenljunga. Foto: Jenny Hellström

Avhopp på socialförvaltningarna - chefer slutar

Avgående chef: Uppdraget har varit väldigt tungt
1:36 min

Det är turbulent på socialtjänsterna i Sjuhärad. Personalbrist tvingar kommuner att hyra in dyra konsulter, och i både Tranemo och Svenljunga kommuner har IFO-cheferna sagt upp sig.

Bristen på socialsekreterare är en dyr affär för många kommuner.
Som vi berättade förra veckan är exempelvis tre av sju socialsekreterare på barn- och ungdomsenheten i Svenljunga inhyrda konsulter - inhyrd personal som kostar dubbelt så mycket som fast anställda.

Även på chefsnivå är det hög personalomsättning. Tranemos individ- och familjeomsorgschef har sagt upp sig, liksom socialchefen i kommunen och ytterligare en chef på socialförvaltningen. Även Svenljungas individ- och familjeomsorgschef har sagt upp sig.

– Det har varit ett slitsamt uppdrag naturligtvis med stor turbulens på myndighetssidan. Vi har ju mestadels rekryterat och jag har ju inte fullt ut ägnat mig åt de uppdrag som ingår i chefskapet. Jag gjort mycket och slitit hårt, säger Eva-Britt Andersson som sagt upp sig från jobbet som individ och familjeomsorgschef i Svenljunga.

Även i de andra Sjuhäradskommunerna har det bytts chefer. Herrljunga, Mark och Vårgårda har nya chefer, och i Bollebygd är omsorgschefen inhyrd pensionär via ett bemanningsföretag.

– Jag kan ju bara svara för mig själv, detta uppdraget har varit väldigt tungt, det var det redan när jag kom, och det visste jag att det skulle vara, fortsätter säger Eva-Britt Andersson i Svenljunga.

– Vi jobbade mot ett stort underskott samtidigt som det var stor rörelse bland personalgrupperna. Min dåvarande chef valde att sluta och min närmsta kollega slutade, så det är klart att det tär.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".