Projektledare för Orangeriet, Anastazia Kronberg. Foto: Erika Larsson/SR.
1 av 5
Projektledare för Orangeriet, Anastazia Kronberg. Foto: Erika Larsson/SR.
Öppna förskolan på Kristineberg. Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 5
Öppna förskolan på Kristineberg. Foto: Erika Larsson/SR.
Orangeriet i Stadsparken
3 av 5
Så kommer Orangeriet i Stadsparken se ut.
Foto: Erika Larsson/SR.
4 av 5
Foto: Erika Larsson/SR.
Jimmy Johansson och dottern Anja. Foto: Erika Larsson/SR.
5 av 5
Jimmy Johansson och dottern Anja. Foto: Erika Larsson/SR.
BORÅS

Boråsarnas chans att tycka om Orangeriet

Boråsare: Jag vill se mer kultur för och av medborgarna
1:36 min

Till slutet av våren ska orangeriet i Stadsparken stå klart, och nu vill Borås stad få reda på vad boråsarna vill se där.

Idag tog Borås stad emot funderingar och idéer om hur det nya orangeriet i Stadsparken ska utformas.

Enligt planen ska Orangeriet bland annat bestå av en stor byggnad där det kommer finnas café samt en mötes- och rådgivningsdel.

Medborgardialogen, som den kallas, hölls på Kristinebergs öppna förskola och en av dem som tog chansen att tycka till var Jimmy Johansson som var där med sin dotter.

– Jag vill se mer kultur av och för medborgarna i Orangeriet. Och då menar jag livemusik, poesi, ja allt möjligt, säger han.

Grundtanken är att det ska vara en spontan mötesplats där man kan vara med på debatter, föreläsningar eller bara ta en fika. Men vad mötesplatsen innebär konkret är inte helt kristallklart.

– Det är lite luddigt faktiskt. Samtidigt som de själva inte har jättekoll på vad det ska bli, men det är bra för det öppnar upp möjligheterna för att det ska bli någonting intressant och bra.

Anastazia Kronberg är projektledare för Orangeriet och har redan fått in några förslag.

– Det har varit allt från modevisningar till konserter och någon ville ha borgerliga vigslar bland apelsinträden och citronträden i Orangeriet.

Kan det bli en möjlighet då?

– Ja, vem vet.

Hur vet man att ni kommer att lyssna på idéerna? 

-- Så länge det är en idé på temat hållbar utveckling så kommer vi att lyssna på dem, absolut, säger hon och fortsätter,

– Vill vi gärna att boråsarna engagerar sig och blir en del av den medborgarpanel som vi nu initierar som innebär att man får vara med löpande och utforma verksamheten i huset.

Den 4 december 14.00-18.00 får de som missade dagens dialog en ny chans att tycka till - dialog på Öppna förskolan på Kristineberg.

Orangeri

Apelsin. Foto: Pressens bild

Egentligen ett uppvärmt växthus för övervintring av träd av apelsin, fikon, myrten m.m.

Sveriges första orangeri uppfördes ca 1565 i Kungsträdgården i Stockholm av fransmannen Jean Allard. Orangeriet vid Ulriksdals slott (1693–95) är Sveriges äldsta bevarade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".