Äldreboendet Rönnäng i Kinna. Foto: Simon Campanello.
Äldreboendet Rönnäng i Kinna. Foto: Simon Campanello.

Dålig planering ger kö till äldreboende

Socialstyrelsen: Trots fler äldre minskas platserna
1:33 min

Socialstyrelsen köper inte Sjuhäradskommunernas förklaringar. Efter beslut är det inte rimligt att äldre ska vänta mer än tre månader på en äldreboendeplats.

Sex av åtta Sjuhäradskommuner misslyckas med målet att äldre ska få flytta in på särskilt boende inom tre månader efter att de beviljats plats.
Några Sjuhäradsbor har väntat så länge som ett år på att få flytta in.

-- Kommunerna planerar inte sitt särskilda boende tillräckligt väl, man måste göra det. Socialtjänstlagen säger att man ska planera det här tillsammans med landstinget, säger Gert Alaby som är samordnare av äldrefrågor på Socialstyrelsen.

Platserna minskar
-- Vi ser att trots att det blir fler äldre så minskar många kommuner på platserna i särskilt boende och då blir det svårare att få resurserna att räcka till. Det finns ofta inte plats när människor behöver hjälpen, säger Gert Alaby.

Kommuner som misslyckas med att ge plats inom tre månader kan bli skyldiga att betala vite, men enligt Gert Alaby är det relativt ovanligt att det går så långt.

Närheten till anhöriga viktig
I flera av Sjuhäradskommunerna har äldre som väntat i mer än tre månader erbjudits platser som de tackat nej till - ofta för att platsen finns långt från anhöriga. Men den förklaringen till att äldre får vänta köper inte Gert Alaby.

-- Nej, alltså kommunen måste ju erbjuda platser i sådan närhet till där man har bott tidigare att anhöriga har möjlighet att komma och besöka och att man känner en förtrogenhet i den kommundelen eller stadsdelen eller vad det nu är. Sen är det ju upp till den enskilde om man då väljer att flytta till ett boende i en annan stadsdel men man ska inte behöva tvingas att göra det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".