Diana Nyman när hon besökte P4 Göteborg
Diana Nyman tycker att fler berättelser från Förintelsen borde dokumenteras Foto: Tobias Edlund / SR

Romskt skrivarprojekt ger liv åt historien

Diana Nyman, romska rådet: "Många är beredda att berätta först på äldre dagar"
2:16 min

Under hösten pågår ett projekt där ett antal personer med romsk bakgrund intervjuar äldre släktingar om deras liv och historia. Berättelser som till stor del är okända.

Det är en särskild skrivarkurs som Författarcentrum Väst står bakom. Och ska få berätta de okända Hundratusentals romer dödades under förintelsen, och många av berättelserna är okända.

Diana Nyman som är ordförande för romska rådet i Göteborg och sitter med i regeringens kommission mot antiziganism tycker det är viktigt att samla romers livsöden från andra världskriget.

– Dokumentationen är bristfällig och det är något som man inte har uppmärksammat på samma sätt som andra grupper som blev offer under andra världskriget. 

Att hundratusentals romer var offer i Nazitysklands förintelse hölls länge i det fördolda. Inte förrän så sent som på 80- och 90-talen började romerna erkännas som offer för förintelsen.

Det är en orsak till att romernas historia inte blivit nedtecknad, en annan orsak som Diana Nyman tar upp är det reseförbud som fram till 1954 hindrade romer att resa till Sverige, vilket innebar att överlevare från andra världskriget inte kunde ta sig till Sverige.

– Det finns säkert mycket att berätta som många inte har berättat. Som man inte har berättat ens för sina närmaste anhöriga, utan först nu på äldre dagar är beredd att berätta, säger Diana Nyman.

Peter Nilsson, projektledaren på Författarcentrum Väst, säger att romsk litteratur och romskt berättande är ganska okänt för den svenska allmänheten.

– De här berättelserna behöver tecknas ner och från Författarcentrum Väst är den här kampanjen ett sätt att i praktisk handling visa solidaritet med en utsatt folkgrupp.

Kursen heter "Jag vill berätta min historia" och den anordnas av Författarcentrum Väst, Gamlestadens bibliotek och ABF. Kursen har pågått under hösten och startar igen i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".