Foto: Peter Elvemo
Foto: Peter Elvemo

HIV på agendan i Borås

Sjuksköterska: Svårt för de drabbade att prata om HIV
1:35 min

Varje år drabbas 500 personer av sjukdomen HIV. För att belysa detta arrangeras årligen World aids day. I Borås uppmärksammades dagen på högskolan under måndagen.

Ewa Carlsson Lallo är samordnare på Kunskapscentrum och sjuksköterska, och hon tycker det är en stor skillnad i kunskaperna om sjukdomen hos de hon möter.

– En del är väldigt medvetna och kan väldigt mycket. Men tyvärr så finns det också en stor okunskap om hur det smittar och hur det är att leva med HIV.

Denna kunskapsskillnad tror hon beror på att HIV försvunnit från den mediala agendan, men det är något som hon hoppas blir ändring på nu.

– Nu har HIV återigen börjat få lite mer uppmärksamhet. Mycket tack vare Jonas Gardells bokserie, vilket jag tycker är fantastiskt bra, säger hon.

Men trots att Ewa Carlsson Lallo upplever att många människor börjar få det lättare att prata om HIV så återstår det fortfarande en svårighet för de drabbade att vara öppna med sin sjukdom. 

– Det finns en svårighet där och det är väl det stora syftet med de här dagarna. Att lyfta frågan, att det finns väldigt mycket stigma runt att leva med HIV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".