Ett nyrenoverat badrum Foto: Jessica Gow / TT
Ett nyrenoverat badrum Foto: Jessica Gow / TT
BYGGTVIST

Glas lossnade i tusentals badrum - Skene järn stäms på 13 miljoner

Glasskivorna lossnade i tusental
1:15 min

Duschväggarnas glasskivor lossnade och orsakade skador för mångmiljonbelopp i tusentals badrum. Nu stäms Skene Järn på 13 miljoner kronor.

Skene Järn hade i flera år levererat silikon till Svedbergs  i Dalstorp. Silikonet användes för att täta och limma fast glasskivor i duschkabiner, dörrar och andra badrumsinredningar som Svedbergs tillverkar.

Härdade inte
Det hade gått bra ända fram till 2009 då klagomålen började strömma in om skivor som lossnat och skadat badrum. Enligt en analys som forskningsinstitutet SP gjort var orsaken att silikonet inte härdat som det skulle.

Av de 6 500 produkter som tillverkades 2009 med hjälp av en specifik leverans silikon räknar Svedbergs med att i stort sett samtliga kommer att reklameras.

Svedbergs räknar med kostnader på 13 miljoner kronor och då räknas ändå inte kostnaderna för de skador de fallande glasskivorna orsakat i tusentals badrum. De täcks nämligen av Svedbergs försäkringsbolag.

Svedbergs advokat Teodor Leffler hävdar att Skene Järn inte kan skylla på leverantören av silikonet utan enligt Köplagen är ansvarigt för det de säljer.

Kan bli rättegång
Enligt Leffler har Skene Järns försäkringsbolag hittills inte velat gå med på förlikning och därför ser det nu ut att gå till rättegång i Borås tingsrätt i nästa vecka.

Förutom ansvarsfrågan ska då också det eventuella skadeståndets storlek avgöras - som alltså kan bli 13 miljoner kronor plus ränta sedan flera år och rättegångskostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".