Tommie Skoglund och Elsie Juterot. Foto: Maria Hansson.
1 av 2
Tommie Skoglund och Elsie Juterot. Foto: Maria Hansson.
Calle Wallberg. Foto: Maria Hansson/SR.
2 av 2
Calle Wallberg. Foto: Maria Hansson/SR.
BORÅS

Borås kan få europeiskt pris för tillgänglighet

Hemtjänstbrukare: Nu kan de komma in utan några som helst problem
4:07 min

Borås är en av sju städer som kommer att få pris eller hedersomnämnande när EU-kommissionens pris till den europeiska stad som är bäst på tillgänglighet delas ut i Bryssel idag.

Access city award delas ut för femte året i rad och bland tidigare vinnare finns Göteborg, Berlin, Salzburg och Ávila. Borås har själva framhållit den nya tekniken för trygghetslarm och nyckelfria lås hos personer som exempelvis har hemtjänst som arbeten som ökar tillgängligheten.

Nyckelfria lås hos 3 500 hushåll i Borås
I trapphuset utanför Elsie Juterot och Tommie Skoglunds lägenhet står Calle Wallberg. Han har det senaste året arbetat med att installera de nyckelfria låsen runtom i Borås och 3 500 hushåll i kommunen har nu systemet.

Istället för att hemtjänsten använder vanliga nycklar kan de nu genom att logga in i en app på mobilen låsa upp. Alla anställda har ett eget användarnamn och lösenord och vem som låser upp loggas i den dosa som sitter på insidan av dörren.

– Jag väljer lås upp, knackar på låset en gång till, och då låser man upp dörren och kan komma in till brukaren, säger Calle Wallberg.

Hemtjänsten kan rycka ut på larm snabbare
Skulle det komma ett larm när man är i närheten av en brukare behöver man inte, som tidigare, först åka och hämta en nyckel. Något som Elsie Juterot och Tommie Skoglund är glada för.

– Jag är väldigt tacksam för det, för är det så att Tommie blir dålig eller faller på toan och jag har låst dörren så kan jag inte släppa honom, utan då har vi larmet så då måste jag larma och nu kan de ju komma in utan några som helst problem, säger hon och fortsätter,

– Det tar inte så lång tid då, det är en trygghet, mycket bra är det.

Tommie Skoglund har varit rullstolsburen i tolv år och under den tiden har mycket blivit bättre i Borås enligt Elsie Juterot som anser att Borås skulle förtjäna pris för tillgänglighetsarbetet.

– Ja, det tycker jag. För att det finns väldigt mycket vi har fått som hjälpmedel som gör att livet blir lite enklare och lite tryggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".