BUDGETKRISEN

SD fäller regeringen, röstar för Alliansen

Regeringskrisen är ett faktum efter Sverigedemokraternas besked om hur de kommer att rösta i budgetomröstningen i riksdagen i morgon.

– Det är Stefan Löfvén som bär den primära skulden till det här eftersom han vägrat prata med oss, säger Sverigedemokraternas tf partiledare Mattias Karlsson efter beskedet att partiet kommer att stödja Alliansen i onsdagens budgetomröstning.

– Det är mest tragiskt den situation som Sverige har hamnat i, och det är inte rimligt att ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna ska få styra svensk politik, säger kommunstyrelsens ordförande i Borås Ulf Olsson (S) i en direkt kommentar till beskedet.

– Vad kommer att hända nu?

– Jag har en from förhoppning att alla de andra partierna kan komma fram till en lösning tillsammans, säger Ulf Olsson.

Morgondagens budgetomröstning har beskrivits som en rysare. Ska Sverigedemokraterna med sin vågmästarroll fälla regeringen genom att rösta på de fyra Allianspartiernas budget - eller kommer de följa praxis och lägga ned sina röster?

På tisdagseftermiddagen, efter en lång inledning, meddelade Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson att man kommer att rösta på Alliansens budget.

– SD kommer försöka fälla varje regering som medverkar till invandringspolitiken. Därför yrkar SD bifall till Alliansens budgetmotion, sade Karlsson och fortsatte:

– Det har talats mycket om ansvar senaste veckorna. Vi anser att det är Löfvens ansvar att samtala med alla partier i riksdagen för att hitta lösning.

Karlsson sade också att SD skulle se det som ett framsteg om MP utesluts ur regeringen, och att man är beredd på att gå med på långtgående kompromisser.

SD:s Mattias Karlsson och Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson, inledde partiets välbesökta presskonferens med att gå igenom vilka bevekelsegrunder de har för det beslut som de snart ska avslöja.

– Det som talar till regeringens favör, är att de generellt har en lite högre ambitionsnivå när det gäller välfärden, sade Oscar Sjöstedt, som även nämnde skatten för pensionärer som en fördel.

Alliansen däremot har högre ambition när det gäller äldreomsorg och sjukvård, och det faktum att det inte blir höjd skatt på arbete med Alliansens politik, är positivt, sade Sjöstedt.

– Kontentan är att vi tycker att de här budgetförslagen är lika svaga, sade Sjöstedt.

Samtidigt som SD inledde sin presskonferens lämnade statsminister Stefan Löfven och vice statsmimister Åsa Romson S-gruppens möte. Kommentarer till SD:s besked kommer att ges från Rosenbad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".