Magnus Abrahamsson
Magnus Abrahamsson, fängelsepräst i Borås. Foto: P4 Sjuhärad
BORÅS

Fängelseprästen som agerar opartisk själavårdare

Det händer att intagna erkänner grova brott för honom. Ändå får han inget säga eller göra. Magnus Abrahamsson är präst både på häktet och på anstalten i Borås. 

– Jag upplever det väldigt meningsfullt, att hamna i häktet eller i fängelset är ju många gånger en tragedi, saker och ting ställs på ända, att kunna visa människor att det finns ett hopp, att det kan bli bättre framöver. Sitter man med restriktioner är det ensamt, man kan träffa mig eller min kollega, det är väldigt ensamt, du vet oftast inte så mycket av det som händer på utsidan, säger Magnus Abrahamsson. 

– Många tankar, hur går det med ekonomin, hur går det för mina barn, om jag skadat någon, hur går det med den. Det finns så många frågor som väcks. 

– Jag har haft två båtmotorer som blivit stulna, då tänkte jag ju att bara dem åker dit... jag kan förstå att folk ilsknar till när dem utsätts för brott, men man måste ta ett steg tillbaks och inte bara styras av ilskan. Ska personer som begått brott kunna komma tillbaks? Du kan välja mellan att ge personen fem år av human kriminalvård eller tio år bakom lås och bom utan vård, i det läget är det ganska lätt att välja, säger Magnus Abrahamsson. 

– Alla präster har tystnadsplikt. Jag kan lyssna, jag kan samtala, jag kan ge råd och säga vad jag tycker, däremot kan jag inte göra några tjänster. 

Har någon erkänt sitt brott för dig någon gång?

– Det händer ibland. Jag är ju inte jurist, jag läser inga förundersökningar, jag har inte hela sanningen. Det är inte min uppgift att påverka och att vara en del av utredningen, jag måste acceptera min roll. Jag är en opartisk själavårdare, säger Magnus Abrahamsson. 

Hur ser det ut inne på anstalten i Borås?

– Det är inte våldsamt och det är inte heller läskigt, sen kan nog en del uppleva obehag när man kommer in där, antingen som intagen eller om man är där på besök. 

Vad är det för färg på väggarna?

– Det är gråa väggar. Det har målats om några gånger när jag varit där, det är väldigt enhetligt nu, det är tjocka dörrar. Det är inte den typ av galler som man tänker på gamla fängelser, men det finns metall i fönstren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".