Robot. Foto:TT.
1 av 2
Robot. Foto:TT.
Den världskände och ALS-sjuke fysikern Stephen Hawking. Foto: TT.
2 av 2
Den världskände och ALS-sjuke fysikern Stephen Hawking. Foto: TT.
VETENSKAP

Hawking: AI kan bli slutet för människan

Fysikern Stephen Hawking varnar för ett framtida Terminatorscenario. Artificiell intelligens kan betyda slutet för mänskligheten.

I en intervju med BBC befarar Stephen Hawking att tekniken snabbt kan börja utveckla sig självt och ta över från oss, ett scenario som förutspås i Terminator-filmerna.

– De primitiva former av artificiell intelligens vi redan har, är väldigt användbara. Men jag tror att utveckling av mer avancerad artificiell intelligens kan innebära slutet för mänskligheten, säger professorn i intervjun.

– När människan väl utvecklat sådan artificiell intelligens, kommer den kunna fortsätta att göra det på egen hand och utvecklas i nya former i en ständigt ökande hastighet.

Hawking befarar att människan, som begränsas av en långsam biologisk utveckling, inte skulle kunna konkurrera utan helt enkelt ersättas av AI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".