Statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferens i Rosenbad efter mötet med Alliansens partiledare sent på tisdagen. Foto: Maja Suslin/TT.
1 av 2
Statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferens i Rosenbad efter mötet med Alliansens partiledare sent på tisdagen. Foto: Maja Suslin/TT.
Cecilie Tenfjord Toftby (M). Foto: Niclas Odengård.
2 av 2
Cecilie Tenfjord Toftby (M). Foto: Niclas Odengård.
POLITIK

Spänd väntan på Löfvens nästa drag

Tenfjord Toftby (M): Tyvärr demokratins spelregler
0:59 min

Idag avgörs om Sverige kastas in i en regeringskris eller ej. I Stockholm väntar just nu många nervösa politiker på Stefan Löfvens nästa drag.

På en välbevakad presskonferens igår meddelade Sverigedemokraternas att de tänker rösta på Alliansens budget idag - något som skulle kunna leda till att regeringen avgår. 

Cecilie Tenfjord Toftby (M), riksdagsledamot från Borås, befinner sig just nu i Stockholm.

- Det är väldigt olyckligt att Sverige kastas in i en kris, men det är också en möjlighet i en demokrati. Även om vi inte gillar det följer det spelreglerna.

Det är ovisst om det ens blir en omröstning idag. Beslutet är upp till Stefan Löfven.

- Eventuellt säger han att man skickar tillbaka hela budgeten till Finansutskottet. Vi i Alliansen vet inte mer än vad som sas igår, och vi kommer göra som vi sagt - rösta på vårt eget förslag. Löfven måste bestämma vad som händer idag.

När P4 Sjuhärad imorse nådde Maria Andersson Willner (S), riksdagsledmot från Vårgårda, var hon inte lika lugn.

- Inatt har det varit si och så med sömnen. Det blir en lång dag idag - budgeten hänger väldigt löst.

Just nu pågår budgetdebatten, och den ska sedan avslutas med omröstning klockan 16.00. Willner är dock inne på samma scenario som Cecilie Tenfjord Toftby - att det eventuellt blir en vända till i finansutskottet.

- Det är lite dubbelt. Statsvetaren i mig tycker det är lite spännande, men politikern och medborgaren i Sverige tycker det är bedrövligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".