Under discokulan på Studio 54. Foto: Hasse Persson.
Under discokulan på Studio 54. Foto: Hasse Persson.
FOTO

I ljuset från discokulan - Hasse Perssons ikonbilder visas upp

Fotograferade första gay-paraden
2:33 min

"Studio 54 and Other Stories". Så heter en fotoutställning i Umeå av sjuhäradsbon Hasse Persson - en av Sveriges mest etablerade fotografer och tidigare Borås konstmuseichef. 

Utställningen visar bilder från bland annat nattklubben Studio 54 i 70-talets New York. Samtidigt med utställningen publiceras unikt bildmaterial av Hasse Persson från den dekadenta nattklubben för första gången också i bokform.

Kulturnytts Kerstin Berggren begav sig till galleriet  och sjönk in i det historiska diskotemplets pulserande virvlar.

– Här är egentligen några bilder som visar min kamerateknik, för att  jag märkte ganska snabbt när jag skulle försöka  fotografera inne på ett mörkt diskotek att bilderna inte levde  upp till min verkliga bild av scenen, så jag började använda långa exponeringstider, berättar Hasse Persson.

– Jag tog med blixt, jag höll inne kameran så själva slutaren var kanske  uppe i 30 sekunder, vilket gjorde att jag kunde frysa ögonblicket  men jag kunde också bevara rörelserna från dansgolvet och rörelserna i diskokulor och andra belysningar som fanns inne i diskoteket, och det blev något av mitt varumärke. Då fick jag större djup i bilderna och man kunde säga att nästan varje bild blev som en stillbildsfilm, för det finns flera element i bilderna.

Och det är sån skärpa, det är så märkligt med den här å ena sidan extrema skärpan och så det här filmiska rörligheten.

– Exakt! Sedan var det också så att studio 54 blev världsberömt praktiskt över några få veckor. Det byggde helt enkelt på att Steve Rubell hade  kommit på en viss typ av "mixad sallad" av människor som krävdes för att det skulle bli den  här elektriciteten inne på diskoteket, förklarar Hasse Persson.

– Diskoteket  levde i tusen nätter ungefär och det var ungefär  tusen personer som kom in på diskoteket varje natt, tillägger han.

Här har vi ett väldigt intressant fotografi med en naken person  som är insmord i guld och glitter.

– Ja, och så kommer någon slags discostrob ner, och genom den här långa exponeringen så har armen gått upp i den här discoljudkedjan. Jag fotograferade den första gay-paraden som fanns över huvudtaget  i USA alltså 1972 det ta är fem år senare och då var det så att  gay-scenen var så accepterad att det var en viktig del av livet i New York, berättar Hasse Persson.

Men hur reagerade de när du kom  där med din kamera?

– Ja den här mannen tyckte det var fantastiskt  att han blev synlig på det här sättet. Från andra   kunde jag ibland få en signal  att de ville inte att jag fotograferade. De flesta blev uppspelta och agerade framför kameran och det var nog den vanligaste reaktionen.

Innehållsmässigt skulle man tro att  fotografierna var tagna idag.

– Ja det tycker jag är litet intressant, kommenterar Hasse Persson. Jag har frågat  framför allt yngre människor- kan du förstå att de här bilderna är 35 år gamla? Då får man just den reaktionen - nej det ser ut som om de är tagna i går natt, någonstans i världen.


Utställningen "Studio 54 and Other Stories" visas just nu hos Galleri Andersson/Sandström i Umeå till den 13 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".