Den lokala bandyprofilen Klas Ström tillsammans med Patrik Andersson och Mahad Abdullahi Diriye. Foto: Adam Koskelainen
Den lokala bandyprofilen Klas Ström tillsammans med Patrik Andersson och Mahad Abdullahi Diriye. Foto: Adam Koskelainen
AFRIKANSK BANDY

Somaliskt bandylag ska inspirera Borås

Initiativtagare: Målet är att förbättra Sverige.
3:45 min

Många reagerade när Patrik startade ett somaliskt bandylag i Borlänge, som dessutom spelade VM. Det udda laget framhålls som ett paradexempel på lyckad integration.

Det var många som höjde på ögonbrynet när Patrik Andersson drog igång laget Somalia Bandy för ett och ett halvt år sedan. För första gången skulle ett afrikanskt land vara med i ett bandy-VM.

Men, enligt Patrik Andersson är inte den faktorn som får laget att sticka ut.

– Grejen var ju att vi göra något som alla andra i Borlänge tyckte var omöjligt. Vi tvingade nästan fram ett samarbete mellan svenskar och den stora somaliska gruppen. Vi hittade på ett projekt där vi måste samarbeta. Då kan man använda det sedan för att förbättra kommunikationen mellan olika grupper, säger Patrik Andersson.

Från Borlänge till Bandy VM i Sibirien. Resan har varit lång för Somalia Bandy. Projektet har fått stor publicitet både i Sverige och utomlands. En dokumentär signerad Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är också snart på väg. Men Patrik Andersson ser fortfarande inte slutet på projektet.

– Vi har lyckats på så vis att vi skapat en otroligt bra plattform för att kunna gå vidare och då måste vi förvalta det här. Vi är ute och träffar kommuner, eldsjälar och föreningar för att diskutera hur de kan köra igång liknande saker. Det tydliga och klara målet är att vi vill förbättra Sverige.

Mahad Abdullahi Diriye är en av spelarna som fick chansen att spela VM-Bandy för Somalia.  Och det var nyfikenheten att testa på något nytt som var starten på allt. 

– Jag fick reda på att Patrik skulle starta något nytt och stort i Borlänge. Jag tänkte bandy kanske skall testa, säger Mahad Abdullahi Diriye.

Mahad tror att han kommer att fortsätta spela bandy även i framtiden och han hoppas verkligen att andra städer och kommuner följer Borlänges exempel. 

– Det skulle vara bra faktiskt om varje stad har sitt egna projekt. Det kan vara fotboll, ridning, golf vad som helst. Bara man hittar på något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".