Kyckling piccata med italiensk sås. Foto: Niclas Odengård.
Kyckling piccata med italiensk sås. Foto: Niclas Odengård.
RADIOKOCKEN 5/12 2014

Kyckling piccata med italiensk sås

Radiokock Ann Hansson bjuder på italienska smaker idag - lite syrligt, lite sött och bara gott.

4 portioner

Kycklingen:

  • 4 kycklingfiléer
  • salt & peppar
  • 3-4 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • ca 200 gr riven ost (antingen bara parmesan eller parmesan blandad med annan ost)
  • olja och smör till stekningen
  1. Dela kycklingfiléerna så att det blir två tunna skivor.
  2. Torka av dem med hushållspapper och salta och peppra. Häll upp mjöl, uppvispat ägg samt ost i tre djupa tallrikar. Vänd filéerna först i mjölet, sedan i ägget och till sist i osten.
  3. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och lägg i några filéer. Lägg inte i för många för då kallnar pannan.
  4. Stek dem först på ganska hög värme i ca 2,5 minuter per sida tills de blivit gyllenbruna och sedan i ytterligare 2,5 minuter per sida på något lägre värme.
  5. Om du ska steka flera omgångar är det bra att varmhålla dem i ugnen på knappt 100º.

Italiensk sås:

  • 10 cm purjolök
  • 1 msk olja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl grädde
  • saften av en halv citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ msk oregano
  • salt och peppar
  1. Strimla purjolöken och fräs den en stund i oljan.
  2. Riv vitlöken och häll i den och alla övriga ingredienser.
  3. Låt puttra en stund på svag värme och smaka av med salt och peppar.

Servera med ris och en sallad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".