Norrmalms kyrka måste nu säljas efter bara ett år. Foto: Pär Sandin, P4 Sjuhärad Sveriges Radio.
Norrmalms kyrka måste nu säljas efter bara ett år. Foto: Pär Sandin, P4 Sjuhärad Sveriges Radio.
BORÅS

Sex miljoner för Norrmalms kyrka - nu säljs den

Köpt kyrka säljs
1:38 min

Bara ett år efter att Borås Stad köpte kyrkan på Norrmalm för att bygga om den till dagis, så säljs den. Fukt och mögel skulle kosta för mycket att bygga bort och nu riskerar man att sälja för miljonförlust.

Kyrkan köptes för dryga sex miljoner kronor av Svenska kyrkan för cirka ett år sedan. Under våren beslutade man att satsa 5,5 miljoner kronor för att bygga om fastigheten.  Sedan upptäcktes allt fler problem, det var fukt och det hittades också mögel.

Lokalförsörjningsförvaltningen gjorde då ett omtag för att se vad det skulle kosta att göra iordning kyrkan till förskola och det var då som kostnaden sprang i väg. Det var inte dubbelt så mycket utan det var tre gånger så mycket - 15 miljoner kronor.

– Då är vi i nivå vad det skulle kosta att bygga helt nytt, menar Rune Henriksson, chef för lokalförsörjningsförvaltningen.

Frågan hamnade på kommunalrådets Lena Palmén bord och hon var tydlig.

– Vi ska inte ha några barn i en sådan miljö, avbryt alla planer på förskoleverksamhet, var hennes entydiga besked till lokalförsörjningsförvaltningen.

Nu blev uppdraget istället att försöka sälja fastigheten och frågan är om man kan få tillbaka de dryga sex miljoner kronor som kyrkan kostade att köpa.

– Det är svårt för mig att uttala mig om, det vet vi inte än, säger Rune Henriksson. 

En intressent finns  det som var med i bilden när kommunens köpte kyrkan och det är den man nu förhandlar med. Den intressenten vill bygga bostäder och troligen riva kyrkan.

– Får vi inget bra bud så kommer vi att lägga ut försäljningen på öppna marknaden och se vad vi kan få där, säger Rune Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".