Extraval 2015

Allianspolitiker vill förhandla med SD

Johansson (KD): Alla borde ha en dialog
0:56 min

Nu höjs röster inom Alliansen för att man ska börja prata med Sverigedemokraterna, som fällde det rödgröna budgetförslaget tidigare i veckan.

 Jag tror att alla borde ha en dialog och inte utesluta ett parti. Man måste ändå utgå från de väljare som har röstat på Sverigedemokraterna, säger Peter Johansson som är distriktsordförande för Kristdemokraterna i Norra Älvsborg.

Peter Johansson menar att det finns flera frågor där Alliansen borde kunna ha en dialog med Sverigedemokraterna. Han tror att ett samarbete mellan SD och något av blocken är en mer framkomlig väg än ett blocköverskridande samarbete mellan alliansen och de rödgröna:

– Jag tror att något av blocken ändå får försöka få stöd av Sverigedemokraterna. Mycket tyder ju på att man inte kommer att hitta några blocköverskridande lösningar, då hade man väl gjort det redan.

Även Henrik Sundström, ordförande för Moderaterna i Bohuslän tycker att det är dags att börja prata med SD, framför allt för att ta ifrån dem offerrollen och på så sätt mala ner dem som Sundström uttrycker det. Däremot ser han dem inte som ett alternativ som stöd i en regeringsbildning, men det är dags att behandla dem som andra partier.

Folkpartiets distriktsordförande i Bohuslän, Lars Tysklind håller inte med.

Inte heller Annika Qarlsson som är ordförande i centern norra Älvsborg ser någon mening med att föra en dialog med SD:

 – Man försöker göra det till att bara vi diskuterar så skulle det lösa sig, men vi skulle inte komma fram till samma saker för vi delar inte värdegrund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".