Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ostindiefararen siktar på Vänern

Publicerat lördag 6 december 2014 kl 13.36
Expeditionsledare: Spektakulärt med skeppet i slussarna
(1:27 min)
Götheborg på besök i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Götheborg på besök i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Den världskända Ostindiefararen "Götheborg" kanske kommer siktas på Vänern i sommar. Skeppet ska ut på en fyra månader lång sommarturné, och man planerar att börja i Vänern via Göta Älv och slussarna i Trollhättan.

Emanuel Persson, expeditionsledare, säger att den största utmaningen är att få skeppet genom slussarna. Man måste plocka ner riggen från 47 till 23 meter för att den ska kunna gå under broarna.

– Mest spektakulärt blir nog att se skeppet gå igenom slussarna i Trollhättan, säger Emanuel Persson.  – Det blir en fantastisk upplevelse för alla, även besättningen, och det kommer troligen aldrig att ske igen.

– Och sedan när vi kommer in i städerna längs Vänern. Vi hoppas att så många som möjligt kommer att stå vid kajerna och ta emot skeppet när hon kommer.

Emanuel Persson tycker att det är viktigt att Ostindiefararen Götheborg är en angelägenhet för hela Sverige.  Vänern är en stor farled, och Europas största sjö.

Än så länge är inte turnén spikad, men tanken är att lägga till vid flera hamnar i Vänern. Och sedan fortsätter färden tillbaka ut till kusten, med en tur längs svenska hamnar och vidare ner mot Amsterdam och tyska kusten.

Besättningen består av 80 personer, varav 18 i den fasta besättningen, och resten är volontärer. I januari skall man börja rekrytera till sommarens turné.

Fakta om Götheborg

Svenska Ostindiska Companiet lät bygga 37 skepp som genomförde 132 resor till Kina mellan 1731 och 1806. Ostindiefararen Götheborg seglade för Svenska Ostindiska Companiet från 1739 till 1745 då skeppet gick på grund i Göteborgs hamninlopp.

1995 startade återuppbyggnaden av skeppet som blev färdigt 2005. Ostindiefararen Götheborg är världens största oceanklassade segelskepp byggt i trä och unik i världen i sitt slag.

Under perioden 2005-2010 genomförde Ostindiefararen expeditioner till 56 städer med 640 000 besökare ombord (Göteborg inte medräknat).

Stiftelsen SOIC:s styrelse konstaterar att skeppet kan användas som marknadsförare under ytterligare 3-4 år. Krav på större upprustningar och förnyelse av skeppet gör det tveksamt att fortsätta efter det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".