Borås tingsrätt. Foto: Niclas Odengård.
Borås tingsrätt. Foto: Niclas Odengård.
BORÅS

Förskolepraktikanten dömd till två års fängelse

Kammaråklagaren: Jag är mycket nöjd
1:29 min

Två års fängelse blir domen för förskolepraktikanten i Borås. Det fastslås i en dom från Borås tingsrätt som kom klockan elva.

Den förskolepraktikant som under hösten åtalats för sexbrott på en förskola i Borås, har nu fått sin dom. 

Mannen döms för grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt untnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och försök till grovt sexuellt övergrepp mot barn. 

Kammaråklagare Åsa Askenbäck yrkade på två års fängelse för mannen.

– Jag är mycket nöjd med domen. Han har dömts för de brott som jag har yrkat ansvar för och han har fått den påföljden som jag ville, säger hon.

Att mannen som hela tiden nekat till brott döms av Borås tingsrätt för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn gör henne inte förvånad.

– Man får ju en vägvisning mot vart målet är på väg när han skickades på en rättspsykiatrisk undersökning. Efter det väntade jag mig att han skulle bli fälld, säger Åsa Askenbäck.

Anmäldes i somras
Det var efter en anmälan från en förälder till ett av de utsatta barnen som den manlige praktikanten greps på förskolan i somras. 

Den 10 oktober inleddes rättegången och då misstänktes han ha förmått barn på förskolan att ta på hans könsorgan. Man misstänkte även att han hade fotograferat en liten flickas nakna rumpa.

Ska betala skadestånd
Förutom fängelse i två år ska mannen betala skadestånd på ett belopp runt 60 000 kronor fördelat på de tre barnen som rätten nu fastställt att han förgripit sig på. 

Straffet är inte det högsta man kan få för de aktuella brotten men rätten anser att två år motsvarar straffvärdet i fallet.

I domen från Borås tingsrätt ges skälet att brotten inte handlar om enstaka händelser utan att de pågått under en ganska lång tidsperiod. Att det handlade om barn och att föräldrarna borde kunnat förvänta sig att de var trygga i förskolan. Rätten skriver att "annan påföljd än fängelse kan därmed inte komma ifråga".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".