Bild på en läkare som håller i en journal och andra saker. Foto: Scanpix
Hyrläkaren får inte jobba som läkare längre efter att ha varit berusad på jobbet. Foto: TT
VÄSTSVERIGE

Läkare jobbade berusad - blir av med legitimation

En läkare som varit full och påverkad på jobbet förlorar nu sin läkarlegitimation. Det är Hälso- och sjukvårdens Ansvarsnämnd som har tagit beslut om återkallandet.

Den 11 juli jobbade läkaren på akutmottagningen på en vårdcentral i Västsverige. Patienter klagade på att han var otrevlig och efter ett tag fattade även personalen misstanke att något inte stod rätt till.

Begick flera misstag
Läkaren fick blåsa  i en alkoholmätare och värdet landade mellan 1,3-1,43 promille. Det visade sig då också att mannen tagit ett stort antal Treokomp samt flera Citodon under arbetspasset på grund av migrän.

Läkarens tillstånd gjorde att han bland annat felbedömde en 12-årig autistisk pojke grovt, fått flera klagomål om bemötande och skrivit ut felaktiga recept på antibiotika.

Arbetsgivaren kände till beroendet
Tidigare har han genomgått behandling för sin beroendesjukdom men även haft återfall som han varit öppen med inför verksamhetschefen. Chefen ansåg att han kunde hantera sin beroendesituation på ett stabilt sätt och därmed fungera som läkare. Men efter att mannen avslutat två behandlingar och brutit ett kontrakt med sin arbetsgivare, blev han sedan uppsagd.

Med den bakgrunden ser Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd inga möjligheter för läkaren att sköta sitt jobb och drar nu tillbaka hans legitimation.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".