Här vid Sagavallen planerar man att bygga en förskola med 6 avdelningar. Foto: Pär Sandin, P4 Sjuhärad, Sveriges  Radio.
1 av 2
Här vid Sagavallen planerar man att bygga en förskola med 6 avdelningar. Foto: Pär Sandin, P4 Sjuhärad, Sveriges Radio.
Rune Henriksson, Borås Stad Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Rune Henriksson, Borås Stad Foto: Jan-Åke Thorell
BORÅS

Byggboom av förskolor i Borås

Förvaltningschef: Vi kommer nå historiskt höga nivåer.
1:27 min

Efter bakslaget då de planerade förskoleplatserna i Norrmalms kyrka inte blev av, planerar nu Borås stad att  bygga sex förskoleavdelningar vid Sagavallen.

De närmaste åren väntas bli kanske det mest intensiva förskoleutbyggnaden i Borås någonsin. Rune Henriksson är chef för lokalförsörjningsförvaltningen i Borås stad.

– Orsakerna är flera, dels har vi många förskolor i inhyrda paviljonger, dessa vill vi på sikt bygga bort. Dels har vi en inflyttning som innebär fler barn, säger han.

Tillströmningen av barn har de senaste åren varit mycket stor, det finns exempelvis cirka 600  fler barn i förskoleåldern än för tre år sedan.

Kyrkan blev ingen förskola
Vi har tidigare berättat om att planerna på att bygga om den nyligen inköpta Norrmalms kyrka till förskola. På grund av fukt-, och mögelskador så fick dom planerna skrinläggas.

– För att inte tappa tempo så tittar vi nu på Sagavallen och att där bygga sex avdelningar, säger Rune Henriksson.

Över 250 platser
Sagavallens förskola är bara en av många förskoleutbyggnader under nästa år. Totalt handlar det troligen om över 250 platser. Alla är dock inte nya utan ersätter platser i paviljonger som avvecklas.  Men det finns en viss osäkerhet hur många förskolor som kommer att byggas.

– Det finns ju en viss politisk osäkerhet om vilken budget som kommer att gälla. Men oavsett vilken budget det blir kommer vi att ha historiskt höga nivåer på utbyggnaden de närmaste åren, säger Rune Henriksson, chef för lokalförsörjningsförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".