Svedje förskola. Foto: Maria Hansson/SR
1 av 2
Svedje förskola ligger i paviljonger på Kristineberg i Borås. Foto: Maria Hansson/SR
Förskolepedagog Ingela Josefsson och förskolechef Jenny Mårtensson. Foto: Maria Hansson/SR
2 av 2
Förskolepedagog Ingela Josefsson och förskolechef Jenny Mårtensson. Foto: Maria Hansson/SR
BORÅS

Vart tionde barn i Borås i barack

Förskolepedagog: Mycket blir provisoriskt
1:42 min

571 förskoleplatser i Borås finns idag i paviljonger vilket innebär att vart tionde barn i kommunen går i en förskola som är provisorisk. 

– Det är ju en tillfällig lösning och man satsar inte riktigt så fullt ut som man kunde önska eftersom det bara var tänkt ett år från början, säger Jenny Mårtensson som är förskolechef på Svedje förskola.

-- Men vi har tur som har skogen som närmsta granne, vi har en grannförskola ett stenkast härifrån med en bra utemiljö och det finns kringområden här som vi kan utnyttja jättemycket också.

Finns 15 år gamla paviljonger
Sedan 2006 har paviljongerna som inhyser Svedje förskola stått uppställda, men det finns förskolor i Borås som funnits i paviljonger sedan 1999. En del har ingen egentlig gård utan mest en asfaltsplan utanför och paviljongerna som har tillfälliga bygglov är provisoriska trots att flera av dem är över tio år gamla.

– Den ser kanske inte så rolig ut, en paviljong utifrån, det är en fyrkantig röd låda som står uppställd. Men när man väl kommer in i dem så är det en inbjudande miljö och den funkar jättebra för den verksamhet som vi har här inne just nu, säger Jenny Mårtensson.

Ny förskola planeras 2016
Både Jenny Mårtensson och förskolepedagogen Ingela Josefsson tycker att paviljongerna fungerar men de längtar efter en riktig förskola och 2016, efter tio år i paviljonger ser det också ut att kunna bli så.

– Det vi kan känna är ju att om man är provisorisk så är det mycket som blir provisoriskt, säger Ingela Josefsson.

– Man får inte det som man vill ha ute på gården när det gäller vatten till exempel. Det är sådana saker som man känner tar lite tid. Man väntar ju på att den nya förskolan ska byggas då. Det är väl det enda jag kan känna, att man känner sig provisorisk.

Ja, för nu har ni väntat i väldigt många år?

– Ja, det blir några år, det går fort men det blir några år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".