Polisen undersöker ett misstänkt bombhot på Arlanda. Foto: Johan NIlsson / TT.
Polisen undersöker ett misstänkt bombhot på Arlanda. Foto: Johan NIlsson / TT.

Man omhändertagen efter bombhot på Arlanda

Polisen: Vi fryser läget
0:37 min

Efter bombhotet mot Arlanda flygplats tidigare idag har nu en man omhändertagits misstänkt för grovt olaga hot.

Mannen är omhändertagen med stöd av Polislagens §11, som man bland annat kan använda om personen är psykiskt instabil. Mannen är misstänkt för grovt olaga hot, enligt Lars Byström, vid Länskriminalpolisen.

Larmet kom vid niotiden
Larmet kom till polisen vid niotiden idag och polisens bombtekniker kallades till Arlanda strax därefter.

– Det har kommit in någon form av hot och vi fryser läget, berättade Albin Näverberg på polisens länskommunikationscentral.

Enligt Swedavia finns det misstankar kring ett bagage och enligt polisen har ett specifikt hot riktats mot ett plan, men vill inte säga mer just nu. 

– Några gater har spärrats av medan polisen undersöker detta, sade Ulf Wallin, pressansvarig på Swedavia, till TT.

Johan satt i ett av flygpplanen
Ungefär en timme efter larmet valde polisen att utrymma två pirer på terminal 5, pir A och B. Totalt finns tre pirer och resenärerna på plats hänvisades till andra delar av terminalen. 

Johan satt på ett flygplan som evakuerades. 

– Piloten ropade upp att polisen meddelat att vi var tvungna att lämna planet. Men varför fick vi inte reda på, säger Johan till Ekot.

Flygplanet var på väg mot Köpenhamn. Kort efter att alla passagerarna fick lämna planet kunde Johan läsa på nätet om bombhotet.

– Det kändes givetvis olustigt, men stämningen är ändå lugn här. Ingen har panik direkt, så får vi se vad som händer nu, säger Johan.

Avspärrningarna borttagna
I skrivande stund är avspärrningarna vid terminal 5 på Arlanda borttagna enligt polisen. Det bombhotade flygplanet har flyttats från gaten och ska undersökas av tekniker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".