Foto: Sanna Thorén, P4 Sjuhärad
Foto: Sanna Thorén, P4 Sjuhärad
SJUHÄRAD

Faddrar till nyanlända sökes

Samordnaren: Vi matchar ihop personer efter gemensamma intressen
1:50 min

Genom att matcha personer ska nyanlända svenskar få faddrar. Projektet fortgår i sex kommuner i Sjuhärad där valt att satsa på fadderverksamhet. 

 – Det handlar om att skapa möten mellan människor och få etablerade svenskar att möta nyanlända personer, säger Linda Harju, integrationssamordnare i Borås.

När man är fadder träffas man några gånger under ett halvår, går och fikar, går på fotboll eller kanske ett kulturevenemang. Att vara fadder kan ge något positivt för båda parter menar Linda Harju.

– Vi matchar ihop personer utifrån gemensamma intressen eller liknande yrkeserfarenhet eller så. Det handlar om ett ömsesidigt utbyte och man får kunskap om varandras kultur och får nya vänner.

Liknande verksamhet har funnits i Göteborg i tio år och nu har man alltså även i Sjuhärad valt att satsa på fadderverksamhet.

Hur går det till om det är svårt att kommunicera?

– Syftet är att de nyanlända ska lära sig att tala svenska och det handlar mycket om att den nyanlända ska komma in i en "svensk" vardag.

Är man intresserad anmäler man sig till boras.se/fadder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".