ida Odén kramas om efter slutsignalen. Foto: Aleksandar Djorovic/TT
ida Odén kramas om efter slutsignalen. Foto: Aleksandar Djorovic/TT
HANDBOLL

Ida Odén räddade Sverige i slutsekunderna

Ida Odén: ”Oerhört skönt att se bollen gå in”
2:08 min

Det skulle vara en tämligen enkel match, men Sverige fick slita hårt mot Nederländerna i andra matchen i handbolls-EM i Kroatien. Till slut fick laget med sig ett kryss, 30-30.

– När slutsignalen kom kändes det oerhört skönt, säger boråsaren Ida Odén som gjorde sista målet.

Efter två år i mörker började svensk damhandboll vädra morgonluft igen efter segern mot Kroatien. Inför den andra gruppspelsmatchen gjorde förvisso spelare och ledare sitt bästa för att framställa Nederländerna som en skrämmande motståndare, men trodde någon på allvar att det sämst rankade laget i gruppen skulle kunna rå på laget som lyckades besegra ett taggat Kroatien?

Det såg också ut att bli en behaglig resa för Sverige. De första minuterna mot Nederländerna bjöd på dubbla räddningar av Filippa Idéhn och tre svenska mål framåt.

Men sedan gick det troll i alltihopa.

Nederländskorna tvingade Sverige att flänga i försvaret och de hade svårt att få fatt på de orangea spelarna. Niometerstrion Laura Van der Heijden, Nycke Groot och Estavana Polman - som det varnats för så mycket på förhand - spelade runt, runt och gjorde mål, samtidigt som svenskorna missade mycket framåt.

– Vi får inte till det så bra i dag som vi har fått i de andra matcherna, vi vet vilka deras stjärnor är, men vi får inte stopp på dem, säger Ida Odén till Radiosporten.

0-3 blev till 3-3 som sprang i väg till 12-7 i nederländsk favör efter drygt 20 minuter.

Från bänken gjorde förbundskaptensparet Thomas Sivertsson och Helle Thomsen vad de kunde. Linnea Torstenson byttes ut mot Jenny Alm efter missarna. Alm ersattes sedan av Jamina Roberts. Louise Sand gick in i stället för Hanna Fogelström och Ida Odén ersatte en blek Anna-Maria Johansson.

Det hjälpte. Sverige kämpade sig i kapp till 14-14 i halvtid, men när lagen väl kom ut på banan igen efter pausen så var det ändå Nederländerna som förde matchen på nytt.

Kedjan Van der Heijden (7 mål)-Groot (6)-Polman (10) fortsatte att leverera, medan de svenska stjärnorna som Isabelle Gulldén (3 mål) och Torstenson (1) kammade om inte noll, så inte heller mycket. Ida Odén blev bästa svenska målskytt med sju fullträffar.

– Det kändes som att det var lite rörigt i vissa perioder, känslan var inte lika skön som i går, vi fick kämpa lite i uppförsbacke hela den här matchen och jag är så otroligt glad att vi fick en poäng med oss, det är så mycket värt, säger Sabina Jacobsen.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".