Tony Johansson
Tony Johansson, trädgårdsexpert. Foto: Karin Ivarsson / P4 Sjuhärad
TRÄDGÅRD

Trädgårdsexpert odlar under snön

Trädgårds-Tony: Slänger ut fröerna i snön
3:01 min

I december anländer frökatalogerna med bland annat vildinsamlade fröer från Himalaya. Tony Johansson från Trädgårdskampen tycker det är som julklappar på julafton.

– Jag gör så att jag beställer fröna nu, kanske omkring 500 perenner. Sen i februari brukar jag plantera dem, jag slänger ut dem i snön. Det kallas för vintersåddmetoden, jag lägger dem i krukor under snön, säger Tony Johansson, trädgårdsexpert. 

– Jag blandar upp jord och värmekulit, sen lägger jag fröna och sedan efter det singel eller flis, sen ställer jag ut dem och lägger över snön.  

– Perenner ska man så i riktiga plastkrukor, vissa kommer ju först om två år, säger Tony Johansson.

Men om du beställer 500 fröer behöver du ju 500 krukor?

– Det är inte problemet, snarare när det börjar gro i 500 krukor, det kan komma upp tio, tjugo plantor i varje och de ska ju planteras om i större krukor. 

Tony Johansson vann Svt:s Trädgårdskampen för snart ett år sedan och efter vinsten har det varit fullt upp med spännande uppdrag. Ett av dem svåraste väntar i mars nästa år. 

– Jag och Peter Bengtsson från Trädgårdskampen ska göra en utställningsträdgård till Nordiska Trädgårdar i Älvsjömässan i Stockholm. Det blir 90 kvadratmeter inomhusträdgård i mars. På sommaren hade det inte varit något problem att hitta växter, i mars är det svårare, säger Tony Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".