Genrebild för hackerattack. Foto: TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

Pedofilen använde nätets mörka del

1:23 min

Det kallas för The deep web - en ljusskygg del av internet som används av kriminella. Därifrån misstänks en pedofil från Husby ha utsatt många flickor för sexbrott, bland annat en flicka från Sjuhärad.

Nätpedofilen agerade på groomingsajter där förövarna på ett förhållandevis skyddat sätt kan ta del av bilder och filmer, det kunde P4 Skaraborg avslöja tidigare i veckan.

Det handlar om en mörk del av internet, som kallas för The deep web, en värld som kom till i ett gott syfte men som nu till största delen används av kriminella.

Marcus Nohlberg forskar kring informationssäkerhet vid Högskolan i Skövde.

– Det är klart att föräldrar behöver känna till det, lärare behöver känna till det, för vi är väldigt nära människor som inte alltid vill oss väl, säger han. 

Han visar en sida där man kan köpa en kopia av ett svenskt körkort för hundra dollar.

– Här har vi ju kategorier, med vapen, med droger, stulna konton, stulen information - vad man än kan tänka sig.

– Min forskning handlar ju om bedrägerier och vad som överraskar mig är att här har vi en närhet till väldigt mörka sajter, säger Marcus Nohlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista