Lisbeth Karlsson, hygienläkare på SÄS. Foto: Maria Hansson/SR
1 av 2
Lisbeth Karlsson, hygienläkare på SÄS. Foto: Maria Hansson/SR
Södra Älvsborgs sjukhus. Foto: Maria Hansson.
2 av 2
Södra Älvsborgs sjukhus. Foto: Maria Hansson.

En av tio blir sjuk på sjukhuset

Hygienläkare: Platser skulle behövas till andra patienter
1:26 min

750 000 extra vårddygn och 6,5 miljarder kronor per år - så mycket kostar de infektioner som patienter får medan de ligger inne på sjukhus. Knappa resurser gör att smittorna sprids lätt.

Landstingen bedriver ett aktivt arbete för att minska de vårdrelaterade infektionerna, men de senaste åren har minskningen stannat av.

– Det gäller ju att inte tappa modet utan se vad det är som gör att det inte händer något. Har vi fel metod för att angripa problemet? Behöver vi ha en annan pedagogisk metod eller behöver vi se över förutsättningarna för att kunna använda de korrekta åtgärderna, frågar sig Lisbeth Karlsson - hygienläkare på SÄS.

Underbemanning ökar riskerna
Förutsättningarna kan handla om tid och personalresurser. Just nu har SÄS problem med att det finns för få sjuksköterskor och patienterna flyttas runt mellan avdelningar vilket ökar risken för smittspridning.

– Under de senaste ett till två åren har det tillkommit faktorer som varit ogynnsamma ur smittspridningssynpunkt.

Motsvarar en vårdavdelning
Vårdrelaterade infektioner kan bland annat vara urinvägsinfektioner och infektioner efter operation. Punktmätningar visar att ungefär tio procent av alla patienter som vårdas på sjukhus drabbas av en vårdrelaterad infektion och man räknar med att runt en tredjedel av dessa infektioner skulle kunna undvikas genom förebyggande arbete.

– Vi kan räkna med att det skulle kunna motsvara mellan en halv och en vårdavdelning på SÄS. Det är platser som vi skulle behöva för andra patienter, säger Lisbeth Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".