Foto: Erika Larsson/SR.
1 av 2
Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 2
Foto: Erika Larsson/SR.
BORÅS

Bostadslös till jul - JO-anmäler Borås

"Perry": Det sliter på barnen
1:35 min

Senaste året har Perry försökt få en lägenhet av socialen, men trots domstolsbeslut står han snart på gatan. Nu anmäls fallet till Justitieombudsmannen.

Det senaste året har Perry stått utan en egen bostad, och har försökt få till ett så kallat socialt kontrakt - att socialtjänsten står för en lägenhet. Inte minst vill han ordna det eftersom han har två  barn som till viss del bor med sin mamma.

Men, det har inte blivit något kontrakt, och Perry tycker Borås stad hanterat alltihop mycket illa.

– Det är för jävligt. Hade jag eller någon annan gått ut och brutit mot ett domslut, då hade polisen tagit mig eller något sådant. Medan de kan sitta bakom sina skrivbord och göra vad som helst. De kan till och med bryta mot domslut och ingenting händer, säger han.

Han berättar att de har flyttat sju gånger och att situationen är jobbig för barnen.

– Det är klart att det sliter på dem. Det enda de behöver är lugn och ro och det har ju inte jag kunnat ge dem eftersom jag inte haft någon bostad.

Perry menar att Borås stad bryter mot lagen i och med att de inte hjälpt honom att skaffa en lägenhet - detta trots förvaltningsrättens dom som kom den 28 augusti i år. Han menar också att kontakten med socialen varit svår.

Den 26 december måste han flytta från den lägenhet som han fått hjälp att bo i från en släkting.

– Jag har ju ingenstans att ta vägen. Mina barn får vara kvar hos sin mamma då för de kan inte bo på gatan liksom. Då kan vi ju inte träffas eftersom de bor 300 kilometer härifrån. Jag kan åka ned och träffa dem över dagen men inte mycket mer.

Verksamhetschefen på försörjningsenheten, Lennart Gustavsson, kan bara uttala sig generellt men säger att de är av en annan tolkning och att de inte håller med om att de brutit mot lagen.

– Vi har startat en utredning som ska vara JO tillhanda i februari och den får visa om det finns några problem i hur handläggningen gått till.

Fotnot: Perry heter egentligen någonting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".