Forskaren Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet.
Forskaren Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet.

Forskare: Borås fotorädsla är hysterisk

Dunkels: Vi kan inte piska upp den här stämningen
4:20 min

Borås stads beslut att i praktiken förbjuda fotografering på sina förskolor har rört upp känslor idag. Forskaren Elza Dunkels tycker rädslan är överdriven.

Vad tycker du om fotoförbudet? Rösta i artikeln.

Idag berättade vi att Borås stad infört riktlinjer som i praktiken stoppar all privat fotografering på de kommunala förskolorna. Exempelvis får föräldrarna inte fotografera årets luciatåg.

Forskaren Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet och jobbar just med barn och sociala medier. 
Hon säger att hon förstår beslutet, främst för de som lever under skyddad identitet. Men, fotoförbudet är överdrivet enligt henne.

– Det är lite hysteriskt med den här rädslan. Det är helt normalt att förekomma på bilder på nätet och borde inte uppröra någon - även om man inte blivit tillfrågad.

Hon erkänner att det är ett problem med skyddad identitet - ibland vet inte ens personalen om barnets situation. Problemet är enligt Elza Dunkels att man tar för stor hänsyn till den eventuella situationen.

– Man måste diskutera om det verkligen är så farligt för de här barnen. Om man pratar med föräldrarna så att de i första hand fotograferar sina egna barn - det är mer rimligt istället för att införa förbud.

– Vi kan inte piska upp den här stämningen där det blir väldigt farligt att finnas ute på nätet, för det drar med andra barn. Det signalerar att det är farligt att finnas på bild på sociala medier. 

Kan det inte vara det då?

– Det är bara en följd av den tekniska utvecklingen. Då är det bättre att diskutera HUR man tar bilden, att man inte tar bilder på folks ansikten om det finns skäl för det.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".