Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX
Bodil Jivegård, utbildningschef i Herrljunga. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad.
2 av 2
Bodil Jivegård, utbildningschef i Herrljunga. Foto: Åsa Dahlberg P4 Sjuhärad.

Även Herrljunga inför fotoförbud

Chefen: Vi har ett ansvar
1:39 min

För att bilder på barn med skyddad identitet inte ska spridas har även Herrljunga kommun infört fotoförbud på förskolor. Bodil Jivegård är utvecklingschef i kommunen. 

– Det är av varsamhet eftersom vi har uppfattat att man tidigare lagt ut bilder sitt barn ihop med andra barn och grupper på sociala medier, säger hon och fortsätter,

– Emellanåt har vi barn med skyddad identitet där vi har ett ansvar att inte röja uppgifter att de finns inom vår verksamhet.

Vad finns det för några risker med att låta föräldrar fotografera exempelvis luciatåg?

– I de värsta fall kan det hända både vårdnadshavare och barn saker. Det finns en anledning att barn som har skyddad identitet har det, säger hon.

Bodil Jivegård har inte fått några reaktioner från föräldrar. Hon tror att det finns en stor förståelse och acceptans för regeln. Men något totalförbud gäller inte.

Man får fotografera sin egna barn eller?

– Vi utesluter inte att man gör det. Om man kommer till ett luciafirande eller liknande så är det naturligt att man vill fotografera sina egna barn.

Även Ulricehamn har sedan tid fotoförbud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".