Den mobila vattenbrytaren i Halmstad hamn. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
1 av 3
Den mobila vattenbrytaren i Halmstad hamn. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Carl-Henrik Hägg är produktionschef i Hallands Hamnar. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
2 av 3
Carl-Henrik Hägg är produktionschef i Hallands Hamnar. Varningsljus på biltaket i förgrunden. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Lagerlokaler och staplade containrar kan drabbas av översvämning och starka vindar. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
3 av 3
Lagerlokaler och staplade containrar kan drabbas av översvämning och starka vindar. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
VÄDER

Vinterstormen missar Sjuhärad

Hamnchef: Vi bygger en mobil vattenbrytare.
1:55 min

I kväll drar stormvindar in över södra Sverige och främst drabbas Halland och Skåne. I Halmstad förbereder man genom att bygga en vall, och i Sjuhärad kan snöfall leda till trafikproblem i kväll.

I Sjuhärad kommer ett omfattande nederbördsområde in i eftermiddag från sydväst. Det blir först regn som senare övergår i blötsnö och ren snö och det varnas för trafiksvårigheter under kvällen.

SMHI har en klass 1 varning för Sjuhärad på grund av snöfallet.

Vinden är måttlig sydvästlig. Den vrider efterhand mot sydost och i kväll mot nordväst och ökar något.

Containervall
I Halmstad har man byggt en 300 meter lång vall med containrar i hamnen för att förhindra översvämningar.

Carl-Henrik Hägg, som är produktionschef i Hallands hamnar, berättar att de byggt en mobil vattenbrytare.

– Vi har anskaffat ett antal 20-fots containrar som vi sätter upp längs kajkanten för att bryta de vågor som vi förväntar oss komma, säger han.

Risk för översvämning
När stormen slår mot Hallandskusten på fredagskvällen beräknas vattennivån stiga med uppåt en meter på vissa ställen.

Hamnar längs kusten tillhör vanligen de mest översvämningsdrabbade verksamheterna i Halland vid stormar. Vid exempelvis stormen Gudrun 2005 drabbades hamnen i Halmstad väldigt hårt.

Då förstördes över 1.600 importbilar värda mer än 300 miljoner kronor av de vattenmassor som ovädret pressade in över hamnområdet. Därför står nu fraktcontainrar i långa rader längs kajkanten.

– Framför allt så hjälper det mot vattenmassorna vi kan förvänta oss i och med att vattennivån höjs samtidigt som vinden då driver vågorna över kajkanten. Kajkanten ligger högre än den bakomliggande kajen, då blir kajen som ett badkar som fylls på om vågorna slår över. Men kan vi bryta vågorna så är vår förhoppning att vi inte ska få en översvämning, säger han.

Följer stormplan
Logistikföretaget Falkenbergs terminal vidtar inga särskilda åtgärder mot stormen då Falkenbergs hamn inte drabbats nämnvärt vid tidigare stormar. Samma gäller för flera av de småbåtshamnar i norra delen av länet P4 talat med, då de flesta båtar är upptagna på land.

Men både i Halmstads och Varbergs hamn följer man en särskild stormplan till punkt och pricka.

– Vi stormsäkrar containrarna i hamnen så de inte blåser ner och vi flyttar om gods som ligger i vattenkänsligt område, så det inte tar skada, säger Carl-Henrik Hägg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".