Kommunchefers löner

Borås kommunchef toppar löneligan i Sjuhärad

Ledande politiker: Det är en utsatt position
1:41 min

Det är stora skillnader mellan kommunchefernas löner och förmåner, och i Sjuhärad sticker Borås ut. Det visar en sammanställning som P4 Sjuhärad har gjort.

Kommunchefen är den högste tjänstemannen i en kommun och är chef för alla kommunens anställda.

Det finns en viss spridning av kommunchefslönerna. Svenljunga, Tranemo och Herrljunga ligger i botten på löneligan med ca 67 000 kronor i månaden för kommunchefen. I topp ligger Borås med Marks kommun och Ulricehamns kommunchefer strax efter.

I Borås tjänar Svante Stomberg som är kommunchef 81 000 kronor i månaden. Därtill har han en extra pensionsavsättning på 4,5 procent av inkomsten. Även Ulricehamns kommunchef, Håkan Sandahl, som är helt nytillträdd har ett pensionstillskott på 6  procent av sin lön på 78 300 kronor. Borås och Ulricehamn är de enda kommunerna i Sjuhärad som har den här typen av pensionsavsättningar.

Med justering av lönen med hänsyn till pensionsavsättningar så hamnar Borås och Ulricehamns kommunchefer  i topp med mellan 83 000 och 85 000 kronor i månaden och därefter Marks kommunchef Hahle Lindqvist  på strax under 80 000 kronor.

Det finns ett mönster i olikheterna även om det inte är entydigt att en liten kommun har något lägre löner än de som är lite större.

Den är dock liten skillnad mellan Borås kommunchef och Ulricehamns kommunchef medan det är en stor skillnad storleksmässigt mellan hur många anställda Borås och Ulricehamn har.  Borås har 9 500 anställda och Ulricehamn 1 800 anställda.

Det är de ledande politikerna som sätter lönerna för kommuncheferna. I Bollebygd menar Peter Rosholm som är socialdemokratiskt kommunalråd att det självklart är kompetensen som är den viktigaste faktorn.

– Sedan kan ju storleken på kommunen ha betydelse men jag tror att det är den sökande som kan ha lite olika intressen. En del är mer inriktade på en stor kommun nedan andra vill ha en lite mindre.


* Svante Stomberg / Borås, 81 000 kr i månaden. Extra pensionsavsättning på 4,5 % av inkomsten.

* Håkan Sandahl / Ulricehamn, 78 300 kr i månaden. Extra pensionsavsättning på 6 % av inkomsten.

* Hahle Lindqvist / Mark , 78 220 kr i månaden. Reseförmån 1 329 kr i månaden. Arvode som VD för kommunens koncernbolag Spinnaren med 3 500 kr i månaden.

* Lars Björkqvist / Vårgårda, 73 500 kr i månaden.

* Anders Einarsson / Bollebygd, 72 000 kr i månaden.

* Niels Bredberg / Herrljunga, 69 000 kr i månaden.

* Magnus Nilsson / Svenljunga, 67 000 kr i månaden.

* Annika Hedvall / Tranemo, 66 800 kr i månaden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".