Civilflygplanet på Kastrup tvingades vända, för att undvika en eventuell kollision med det utländska militärflygplanet. Foto: TT
Civilflygplanet på Kastrup tvingades vända, för att undvika en eventuell kollision med det utländska militärflygplanet. Foto: TT

Civilflyg nära krock med utländskt militärplan

Flygvapnet: " Det här är allvarligt"
4:56 min

Ett utländskt militärflygplan befann sig igår i närheten av in- och utflygningsområdet söder om Malmö, nära Kastrup. Samtidigt hade ett civilt plan startat med kurs mot Polen. Genom att den militära stridsledningen upptäckte kollisionsrisken hann man varna det civila planet, som ändrade kurs, skriver Dagens Nyheter.

Flygvapnet bekräftar händelsen för Ekot. Under fredagen flög ett utländskt militärflygplan in söder om Malmö, i just det område där flygplan kommer upp i luften från Köpenhamns flygplats, Kastrup.

– Det här upptäckte vi från den militära sidan. Vi var uppe med svenska stridsflyg, det var även de danska. Lite senare hamnade vi i en situation där vår stridsledning identifierade att det skulle bli nära med ett civilt flygplan som startade från Kastrup, säger Mikael Bydén, chef för Flygvapnet.

Han bekräftar att det var i det läget som svenska flygvapnet tog kontakt med den civila flygtrafikledningen. Flygvapnets instruktioner till Kastrup var då att ge omedelbar order till civilflyget att svänga undan för att undvika en katastrof.

Mikael Bydén vill inte uttala sig exakt hur nära det var att en kollision uppstod. Men han säger till Ekot att de båda flygplanen, det utländska militära statsflyget respektive det civila, var alldeles för nära varandra i förhållande till de avståndsbestämmelser som finns.

– Det här är allvarligt. Att inte vilja synas bland annan flygtrafik är olyckligt och direkt olämpligt. Risken är att man kommer för nära, och i slutänden kan det faktiskt innebära att vi får en kollision i luften, säger Bydén till Ekot.

Flygvapnet kan inte vidare kommentera i detalj vilka typer av plan som var inblandade i incidenten, inte heller från vilket land civilflygplanet kom ifrån.

Så sent som 3 mars i år var ett SAS-plan, på väg från Kastrup mot Rom, mindre än 100 meter från att kollidera med ett ryskt spaningsplan. 

Militärflyget var då, precis som vid händelsen under fredagen, "osynligt" för flygledningen på Kastrup eftersom planets då stängt av sin så kallade transponder, skriver DN.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".