Linbanor i stadsmiljö - om sex-sju år kan det bli verklighet i Göteborg. Foto: Handout/TT
Linbanor i stadsmiljö - om sex-sju år kan det bli verklighet i Göteborg. Foto: Handout/TT
GÖTEBORG

Nu kan det bli linbana i Göteborg

Trafikkontoret har annonserat över hela Europa efter "erfaren linbanekonstruktör med vana att bygga i städer". Innan jul räknar man med att rekryteringen ska vara klar.

I början av nästa år är planen också att gå tillbaka till Göteborgspolitikerna för att få klartecken till fortsatt satsning. Som P4 Göteborg tidigare berättat finns det enligt trafikkontoret en politisk vilja att ha en linbana klar över älven lagom till jubileumsfirandet 2021.

Projektledningen har tittat på flera tänkbara sträckningar. Först i kön finns en bana från centrala Haga till Lindholmen och vidare till Wieselgrensplatsen.

Kostnaden för etapp 1 mellan Haga och Lindholmen har beräknats till omkring 300 miljoner kronor. En omfattande remissrunda har gett tummen upp och nu ska nya kunskaper tillföras.
– Exempelvis hur mycket mark som berörs när man bygger torn, stationer och sådana saker. Nu vill vi ha mer exakta svar i stället för glada gissningar, säger Per Bergström Jonsson till TT.
– Vi har fått flera förfrågningar från bolag i bland annat Schweiz och Österrike, fortsätter han.

Samtidigt ser jurister på trafikkontoret och Västra Götalandsregionen över rättsläget i kollektivtrafikslagstiftningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".