Marie Louise Jansson tillsammans med Florica. Bild: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Marie Louise Jansson tillsammans med Florica. Bild: Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Rom fick inte tigga med svenskar

Kund: Vi vill inte se fattigdomen
2:11 min

I helgen samlade privatpersoner in pengar till cancersjuka barn inne i ett köpcentrum i Varberg. Utanför satt Florica från Rumänien. Trots blåst och kyla fick hon inte vara inne i värmen som de andra.

– Det finns inget arbete för oss romer i Rumänien. Jag har tre barn som behöver mat och gå i skolan. Vi bor i ett skjul utan el och är fattiga. Hjälp oss att överleva vintern med en penninggåva.

Så står det på Floricas papper som hon håller upp när hon sitter utanför köpcentrumet i Varberg och samlar in pengar.
När jag pratar med henne är det kallt ute, vinden blåser och hon sitter intill dörren med dubbla tröjor för att hålla sig varm. Extra kallt var det under lördagen berättar hon. Då ville hon gå in och värma sig och  tigga pengar nära de andra som hade en insamling till cancersjuka barn. Men det fick hon inte. Butikspersonalen sa att kunderna inte vill ha henne där.

En som försvarade Florica var kunden Marie Louise Jansson.

– Jag reagerade när jag kom hit. Florica fick inte tigga i butiken tillsammans med andra som tiggde pengar till cancersjuka barn. De fick stå i värmen men inte Florica, det tycker jag är rasistiskt.

Marie Louise Jansson menar att det är rasistiskt att svenskar och romer inte verkar kunna få be om pengar i ett köpcentrum på samma villkor. En rom ska sitta ute, men en svensk får vara i värmen. Det tycker hon är fel. Hon tycker också att samhället behöver göra mer för att hjälpa romerna.

– Kommuner borde kunna ge romerna någonstans att bo, men också bör vi ha en humanare inställning till romerna och faktiskt hjälpa dem. Vi kan se fattigdom på tv och på olika galor, men vi vågar inte se fattigdomen i verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".