Rapport om hantering av övergrepp vid förskola. Foto Sara Kvist
Rapport om hantering av övergrepp vid förskola. Foto Sara Kvist
BORÅS

Borås kritiseras för hanteringen av förskolepedofil

Arbetslivsnämnden tänkte mer på att få ut en praktikant i arbetslivet än på hur lämplig denne var för jobbet, personalomsättningen var hög och förskolechefen var oerfaren.

Idag kom rapporten från Borås Stads egna revisorer kring hanteringen när föräldrar slog larm om en pedofil på en förskola. Det fanns brister i både riktlinjer och i rutiner.

I rapporten framkommer att förskolechefen varit mycket osäker på hur hon skulle handla i den uppkomna situationen, någon dokumenterad handlingsplan fanns inte att följa och hon var ny på tjänsten. På grund av stor personalomsättning placerades praktikanten in som en ordinarie anställd och fick samma arbetsuppgifter som övrig personal, vilket bland annat innebar att han kunde vara ensam med barnen. Dessutom var praktikanten den i personalen som varit längst tid på avdelningen.

Borås stad har kritiserats av föräldrar på förskolorna för hur man agerade när det blev känt att en praktikant i förskolan sexofredat barn. Nu kommer stadsrevisorerna fram till att det fanns brister både i stadsdel Norr och i Arbetslivsnämnden vad gällde riskanalyser och riktlinjer vad gäller personal vi förskolor.

Förskolechefen hade en arbetssituation
med totalt fyra förskolor, 10 avdelningar, ca
50 heltidsanställda, drygt 60 vikarier samt
närmare 200 barn att ansvara för.

Bland annat har arbetslivsnämnden varit för ivriga att få ut individer i arbetsmarknadsåtgärder och då inte tagit i tillräckligt beaktande att personen var lämplig att arbeta med barn.

Det var den 18 juli i år som en person anhölls misstänkt för sexuella övergrepp mot barn. För en dryg vecka sedan dömdes mannen till två års fängelse för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Efter händelserna har rutinerna skärpts i Borås Stad. Även arbetslivsnämnden har skärpt sina rutiner där handläggarna ska konsultera varandra innan de placerar personer inom förskola och skola. För tillfället gäller ett stopp för praktikanter och arbetsmarknadsåtgärder för förskola och skola.

Så här skriver Stadsrevisorerna i sin rapport:

STADSREVISIONENS BEDÖMNING

Stadsrevisionens bedömningar nedan är baserade på tidpunkten för händelserna, fram till september år 2014.

  • Stadsrevisionen identifierar brister i såväl SDN Norr som Arbetslivsnämnden när det gäller riskanalyser och riktlinjer/rutiner kopplade till hantering av personal vid förskolor.

  • Arbetslivsnämnden har i för hög grad haft fokus på individens egna önskemål och nämndens mål att få ut personer i praktik/arbetsmarknadsåtgärder, och i för liten utsträckning bidragit till att säkerställa personens lämplighet för att arbeta med barn.

Läs hela bedömningen här >>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista