Andréa Andersson. Foto: Erika Larsson/SR.
1 av 3
Andréa Andersson. Foto: Erika Larsson/SR.
Stadsdelskontor Öster. Foto: Erika Larsson/SR.
2 av 3
Andréa Andersson arbetar på stadsdelskontor Öster. Foto: Erika Larsson/SR.
Foto: Erika Larsson/SR.
3 av 3
Foto: Erika Larsson/SR.
BORÅS

Värdighetsgarantier införs inom äldreomsorgen

Projektledaren: Vi tydliggör för brukaren vad de kan förvänta sig
1:38 min

Den som har insatser av till exempel hemtjänst eller bor på äldreboende ska nu få styra mer över sin vardag, det lovar nu Borås stad.

Från och med den första januari 2015 införs värdighetsgarantier inom äldreomsorgen i Borås stad, något som man arbetat med under de senaste åren. Andréa Andersson är projektledare.

– Utifrån arbetet kan vi nu gå ut och lova genom våra värdighetsgarantier vad du som brukare kan förvänta dig av oss som personal i äldreomsorgen, säger hon.

Inflytande, aktiviteter, trygghet och bemötande är löften som Borås stad nu ger bland annat de som bor på äldreboende och de som får besök av hemtjänsten. Även den privata äldreomsorgen berörs och ska följa garantierna.

Det handlar om att ge brukaren en chans att önska hur vardagen ska se ut, men också att till exempel bli lovad ett bra bemötande. Projektledare Andréa Andersson förklarar.

– Vad har du för önskemål när du vill ha din dusch på morgonen? Hur kan vi tillgodose när du vill äta din frukost? Så långt det går ska vi tillmötesgå och göra det som brukaren känner passar hans eller hennes dagsrytm. 

Andréa Andersson är inte orolig att man lovar något som man sedan inte kommer att kunna hålla.

– Mycket av det här gör redan vår omvårdnadspersonal redan idag. Så det här är ingen större skillnad för dem utan detta är mest för att tydliggöra för brukaren vad de kan förvänta sig. Jag känner inte att detta ska bli några problem för personalen faktiskt för de kan det här.

Om du tycker att Borås stad inte lever upp till garantierna så kan du lämna din synpunkt via seniorguiden på telefon 020-35 02 10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".