World of Warcraft.
1 av 2
World of Warcraft. Foto: Claudio Bresciani / TT
Sven Rollenhagen.
2 av 2
Sven Rollenhagen, specialist på datorspelsberoende. Foto: Sara Kvist/SR.

När spelandet får konsekvenser

12 min

Under julen får många barn och ungdomar tv- och datorspel i julklapp och en stor del av lovet kan gå till att spela. Men när blir det för mycket? Problemet är inte tiden som läggs, utan om spelandet får konsekvenser, säger experten Sven Rollenhagen.

Sven Rollenhagen är socionom och driver en mottagning i Stockholm där datorspelsberoende ungdomar erbjuds hjälp. I sitt arbete märker han både på föräldrar och barn att det finns många barn och ungdomar i dag som har svårt att hantera spelandet på ett lagom sätt.

Spelar barnet för mycket brukar det första tecknet vara att skolan blir lidande, säger Sven Rollenhagen. 

– Man pluggar mindre och får sämre betyg. I värsta fall stannar man hemma och bara spelar och struntar att gå till skolan. 

Andra tecken kan enligt Rollenhagen vara att man går upp eller ner i vikt, blir deppig, får social fobi och isolerar sig från den övriga världen.

– Man är väldigt social i spelen men man blir asocial utanför spelvärlden. 

Knappt någon forskning

När det kommer till dator- och tv-spelsberoende så finns det ingen forskning som visar hur vanligt det är. Faktum är att det finns väldigt lite forskning kring tv-spelsanvändande överhuvudtaget. 

Men enligt Statistiska centralbyrån så spelar lite fler än var femte svensk pojke mellan 10 och 18 år tv- eller datorspel minst tre timmar om dagen. Bland flickorna spelar var tjugonde flicka i sin tur i tre timmar eller mer varje dag. 

Att ens barn spelar mycket behöver dock inte tyda på något slags beroende och det är svårt att säga hur mycket speltid som är lämpligt för barn och ungdomar eftersom alla individer påverkas av spel väldigt olika, menar Sven Rollenhagen.

– Ju mindre barn man har desto mer noga ska man vara med att de inte fastnar, och det är inte bara spel utan med tv-tittande och mycket annat. Och ju äldre barnen blir desto mer ska det vara deras ansvar. Men en tumregel är att sitta still ska man inte göra mer än 35-40 minuter, sedan är det bra att ta en paus, oavsett om man bara går ett varv i köket eller tar en promenad. Det är nog mer viktigt att man bryter stillasittandet så ofta man kan, säger han.

– Jag tycker mer att man ska titta på konsekvenserna. Om livet fungerar bra så är det troligtvis okej mycket spelande. Men börjar det vara så att man tar bort fritidsintressen allt eftersom och det blir mycket konflikter och bråk så är det troligtvis för mycket av det goda.

Visa intresse för barnets hobby

Förutom att vara noga med åldersgränserna på spelen som barnen spelar så rekommenderar Sven Rollenhagen föräldrar att också intressera sig för barnens intresse. Precis som vilket annan hobby som helst. 

– Som förälder, om du aldrig har spelat spel, ta lite jultid och spela spel och lär dig vad den här världen är. Men försök också locka med dig barnen på skidåkning eller skridskoturer eller lunch hos farmor, så man inte är så fyrkantig runt det här för det är då det blir konflikter.

– Just att spela själv som förälder var nog det bästa jag gjorde som förälder när jag började förstå att mina barn intresserar sig för spel. Det är inte konstigare än att pappa eller mamma är intresserad av barnets fotbollsspelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista