Anders Einarsson, kommunchef Bollebygd. Foto: Erika Larsson/SR.
Anders Einarsson, kommunchef Bollebygd. Foto: Erika Larsson/SR.
BOLLEBYGD

Dålig kontroll möjliggjorde miljonsvindel

Kommunchef: Vi har haft brister
1:14 min

Den tidigare chef i Bollebygd som idag åtalades för att ha lurat till sig sex miljoner av kommunen var väl ansedd och kunde därför agera på egen hand.

Den tidigare chefen misstänks ha lurat till sig nära sex miljoner kronor genom felaktiga utbetalningar från kommunens konto till flera klienter, trots att dessa inte varit berättigade till ersättningar.

– Vi har haft brister i vår interna kontroll, helt klart är det så, säger Anders Einarsson, kommunchef i Bollebygd.

Ingen har ifrågasatt den nu brottsmisstänkte före detta chefen.

– var väl ansedd, sedan många år, den här chefen har ägt hela handläggningstiden och hela systemet , både utrett, betalt ut och skickat filerna. Samtidigt har denne har haft ett stort förtroendekapital, så man har inte kunnat se det vid första anblicken. Det är väldigt utstuderat, under många år, i små summor som inte varit i sig anmärkningsvärda, men de har betalats ut på felaktiga grunder, förklarar Anders Einarsson.

De felaktiga utbetalningarna har pågått under tio år utan att någon upptäckt något, det uppdagades först när en privatperson tipsade kommunen. Frågan är hur en kommun kan organiseras så utan kontrollinstanser.

– Det är den lilla kommunens dilemma, där vi alla får vara på alla nivåer för att klara vårt uppdrag. med facit i hand borde det här kollats upp med bättre intern kontroll, konstaterar Anders Einarsson.

Två av de klienterna har fått sammanlagt drygt fem miljoner utbetalade till sig under tio års tid. Merparten av pengarna ska sen ha gått till den åtalade chefen. Bedrägerierna ska ha pågått under tio år års tid. Så här säger Anders Einarsson, kommunchef i Bollebygd om bedrägeriet.:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".