Christian Hedin på HSO.
Handikappförbunden har tillfälligt flyttat hem till kontoristen Christian Hedin i Viskafors. Foto: Madeleine Korneliusson/SR.
BORÅS

Föreningar hemlösa inför flytt

Föreningsrepresentant: Tvärtemot vad de sagt innan
1:36 min

Glapp mellan hyreskontrakten gör att boråsföreningar står utan lokaler fram till februari. Under tiden får föreningarna hålla verksamheten i egna hem.

Efter årsskiftet flyttar ett flertal äldre- och funktionshinderföreningar i Borås från Spinnaren på Norrby till helt nya lokaler på Simonsland där man ska skapa ett gemensamt föreningsnav. Men ett glapp mellan hyreskontrakten gör nu att föreningarna står utan lokaler fram till februari.

– Vi visste att det skulle bli glapp på några veckor, men från början var vi lovade tillfälliga lokaler, men för tre veckor sedan fick vi veta att det inte blir så, nu blir det lite tvärtemot vad de sagt tidigare, berättar Christian Hedin som är kontorist på Handikappförbunden.

Flytt i februari

Enligt Borås kommun var flytten ut från Spinnaren tvungen att ske redan den 9 december även om hyreskontraktet för föreningarna gäller ända fram till årsskiftet, eftersom flyttfirman inte kunde flytta i mellandagarna.

Samtidigt så kan de nuvarande hyresgästerna på Simonsland inte flytta ut förrän i mitten av januari då lokalerna de ska flytta vidare till inte är klara förrän dess. Föreningarna har därför blivit lovade att få flytta in senast den 1 februari.

Att låta Christan Hedins hem fungera som en tillfällig föreningslokal har fungerat okej för Handikappförbunden, men sämre för de andra föreningarna som också flyttat hem till sina medlemmar, säger Christian.

– Det fungerar bra för våran del, vi har inte så mycket, vi har en dator och lite bokföring. Det har varit värre med de andra föreningarna FUB, reumatikerna och de hörselskadades förening, för de har mycket mer verksamhet med sina medlemmar så de har haft det mycket jobbigare med planering av sina aktiviteter.

Spinnaren nedgånget

Men även om glappet har strulat till det lite grann för föreningarna, så ser man fortfarande positivt på flytten till Simonsland.

– Det kommer nog bli jättebra, det som har hänt med Spinnaren har i slutskedet varit väldigt dåligt. Det har inte skötts någon städning, varit väldigt nedgånget och det har inte varit något folk. Det har varit som ett spökhus nästan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".