Micke Dahl
Micke Dahl, skådespelare vid Stadsteatern i Borås. Foto: P4 Sjuhärad
SKÅDESPELARTIPS

Så läser du högt med inlevelse

Det handlar om förberedelse och om att betona rätt. Med enkla knep kan högläsningen bli mer spännande, menar Micke Dahl, skådespelare vid Stadsteatern i Borås.  

– Jag tänker att det är viktigt att göra egna bilder för sig själv, vad vill jag åt. Ska det vara mysigt, ska det vara äventyrligt? Sen lägger man det i rösten, säger Micke Dahl, skådespelare vid Borås Stadsteater. 

"Det var en gång en gubbe i randig kostym, som råkade gå förbi en fruktaffär". 

P4 Sjuhärad ber Micke Dahl ta sig an Jan Lööfs bok Sagan om det röda äpplet. Och det går, med enkla knep, att läsa den på många olika sätt. Att bestämma sig i förväg om det ska bli en läskig eller kanske rolig historia. 

– Betona, absolut, betona värdeorden. Har man tid kan man gå igenom boken innan och stryka under. Det är ett vågspel, man får chansa, säger Micke Dahl. 

Just nu spelar Micke Dahl i pjäsen Rampfeber på Stadsteatern i Borås, framöver kommer han att synas i Shakespeares Stormen, som clown. Målgruppen är framför allt mindre barn. 

– Hela huset har slutit upp, alla på teatern tycker det är väldigt roligt att vi ska göra Stormen, säger Micke Dahl. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".