Omröstning i Borås fullmäktige. Foto: Pär Sandin.
1 av 2
En av en lång rad omröstningar i fullmäktige i Borås. Foto: Pär Sandin.
Borås fullmäktige. Foto: Pär Sandin.
2 av 2
Borås fullmäktige. Foto: Pär Sandin.
POLITIK

Maratonsittning i Borås fullmäktige

Olsson (S): Omständigt - 12 timmars röstning
0:33 min

Sverigedemokraterna var snabba att utnyttja sin vågmästarroll i Borås när fullmäktige samlades idag. Flera dagars omröstningar ska avgöra hur staden ska styras.

Det blev dramatik redan från början när fullmäktige i Borås inleddes klockan nio i dag.

När valen till nämnder och bolag skulle genomföras krävde Sverigedemokraterna proportionella val till de styrelser och nämnder som har nio eller elva ledamöter. Sverigedemokraterna ville dessutom få posten som andre vice ordförande.

Totalt kan det röra sig om 48 omröstningar, och det innebär att de 73 fullmäktigeledamöterna kan komma att få sitta och rösta hela onsdagen.

– Proceduren blir omständlig, kommer ta väldigt lång tid och inte innebära någon som helst skillnad, säger Ulf Olsson - socialdemokratiskt kommunalråd.

Hur lång tid tror du det tar?

– Gissningsvis 15 minuter per omröstning, så... 12 timmar.

Vid varje omröstning ropas ledamöterna upp en och en och lämnar sin valsedel i en låda framme vid podiet och som sedan försluts. Skulle det fattas en valsedel vid kontrollräkningen så måste valet göra om.

Ledamöterna i nämnden fördelas sedan enligt ett system som gör att varje parti får i det närmaste proportionellt lika många ledamöter som de har i fullmäktige. Har man tio procent av fullmäktiges ledamöter så får man också ungefär tio procent av en nämnds ledamöter.

– Det här med proportionella val är ju gjort för att inte användas. Bara att kunna hota med det ansågs tillräckligt för att det inte skulle användas, men nu är vi där, säger Ulf Olsson.

Ett problem är också att en ledamot som är vald i proportionella val inte kan ersättas vid sjukdom eller annan frånvaro under hela mandatperioden.

Därför beslutade fullmäktige att ledamöterna väljs på två år istället för hela mandatperioden på fyra år.

– Det skulle bli svårt i en del nämnder eftersom det finns ledamöter som flyttar eller av annan anledning inte kan upprätthålla sin nämdplats, säger Ulf Olsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".