En landsväg vid en sjö. Foto:Annika Ström/Sveriges Radio.
Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
MILJÖ

Många följer miljösatsning i Västsverige

VG-region: Ingen motsvarighet
1:13 min

Många har visat intresse för de miljösatsningar som sker i Västra Götaland under 2015. Regionen satsar pengar och deltar i en rad projekt som syftar till att återanvända saker på ett bättre sätt. En förhoppning är att Västsverige ska visa vägen för övriga Sverige.

Bland annat håller Naturvårdsverket ett extra öga på satsningarna.

– Det finns flera som vill agera och kommer följa det vi gör säger, Birgitta Nilsson på miljösekretariatet i regionen.

Som P4 Sjuhärad tidigare berättat handlar det om att Västra Götaland satsar 6,7 miljoner kronor på återbruk på flera områden. Det handlar om kläder som kan återanvändas och möbler som använts i  offentliga miljöer som kan användas igen.

Det handlar också om hur man tar vara på restprodukter från industrier kan något som blir över från en tillverkare vara en tillgång för någon annan. En annan satsning är att stötta företag som vill låta folk låna, byta eller hyra grejer av varandra.

– Det finns fler som tänker men de har inte kommit så långt som vi. Nu är vi redo att trycka på knappen, det tror jag inte vi har motsvarande någon annanstans, säger Birgitta Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".